Do poremećaja može doći i zbog osobnih predispozicija
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Zašto je važan protein C?

Protein C i protein S dva su važna inhibitora koagulacije koji pomažu u održavanju koagulacijske ravnoteže, odnosno ne dopuštaju prekomjerno zgrušavanje krvi

Već sam dvaput radila testove prokoagulacije i protein C oba mi je puta bio snižen, a sve drugo bilo je u redu. Doktorica mi je rekla da ću još jednom ponoviti pretrage. Inače pijem kontracepcijske pilule pa me zanima ima li to kakve veze. Za što je važan protein C-global?

Vanja F., Zagreb

Odgovara dr. Dubravka Šušnjar, internist-kardiolog, KB Dubrava, Zagreb:

Zagreb, 171019.
Tuskanac.
Kardiologinja Dubravka Susnjar.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX
dr. Dubravka Šušnjar

"Protein C i protein S dva su važna inhibitora koagulacije koji pomažu u održavanju koagulacijske ravnoteže, odnosno ne dopuštaju prekomjerno zgrušavanje krvi. Inhibiraju koagulaciju i proces stvaranja ugruška na razini faktora koagulacije V. i faktora VII. Do poremećaja ravnoteže koagulacijskih i fibrinolitičkih procesa može doći i zbog osobnih predispozicija; debljina, nedostatak fizičke aktivnosti, nasljedni učinak, uzimanje lijekova. Posljedica je porast ili smanjenje sklonosti krvi da se zgrušava. Određivanje proteina C indicirano je za potvrdu dijagnoze hemostatskih poremećaja, za detekciju nasljednog nedostatka proteina C, tromboembolije i duboke venske tromboze nepoznate etiologije. Smanjenje koncentracije proteina C očituje se u povećanom riziku od nastanka tromboze. Nasljedni poremećaj može biti zbog smanjenja koncentracije i/ili smanjenja aktivnosti proteina C."

Linker
20. lipanj 2024 18:04