FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
mali trikovi

Količinu nekih namirnica možete precizno odrediti i bez vage, a truljenje voća spriječiti pomoću češnjaka

Donosimo vam niz trikova koji će vam olakšati kuhanje


VAGANJE POMOĆU ŽLICE

I ako nemate pri ruci kuhinjsku vagu, možete odrediti količinu određenih namirnica.

Žlica bijelog brašna = 10 grama

Žlica šećera u prahu = 10,5 grama

Žlica riže = 20 grama

Žlica soli = 20 grama

Žlica škrobnog brašna = 10,5 grama


PRESOLILI STE JELO? POMOĆI IMA

Ako slučajno presolite neko jelo, spas postoji. U gazu stavite žlicu do dvije riže, zavežite gazu u čvor pa je uronite u posudu, ali tako da krajevi gaze ostanu vani kako biste je mogli izvaditi. Neka stoji u jelu 15-ak minuta. Riža će pokupiti višak soli.


DA SE GRAH NE PREKUHA

Volite li čvršći grah, kuhajte ga u prethodno prokuhanoj i posoljenoj vodi. Tako će se zrna manje raspadati.


TRIK ZA POHANJE SIRA

Sir prije pohanja prvo stavite u brašno, a onda nakratko u zamrzivač. Tako pri prženju neće izgubiti kompaktnost.


VIŠE ČISTOĆE KOD PRIPREME MESA

Kada tučete meso, lako zaprljate cijeli radni prostor. Kako biste to spriječili, svaki komad mesa stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ga onda istucite batom.


KAKO ZAMRZAVATI SVJEŽE ZAČINSKO BILJE

Narežite začinsko bilje, s malo pileće juhe stavite u kalup za pravljenje leda i zamrznite. Kockice će dati okus umacima od povrća, rižotu i juhama. Možete to učiniti i s metvicom, no umjesto juhe stavite vodu. Zamrznute kockice možete ubacivati u ledeni čaj.


LIJEPA BOJA KUHANOG POVRĆA

Uz jednostavan trik kuhano povrće zadržat će lijepu boju. U kipuću vodu dodajte na vrh noža sode bikarbone.


UKUSNIJA KRUMPIR SALATA

Kod pripreme krumpir salate krumpir prije rezanja potopite nekoliko minuta u mlijeko. Dobit će bogatiji okus.


ČEŠNJAK SPRJEČAVA TRULJENJE VOĆA

Češnjak uspješno sprječava prebrzo truljenje voća. Zato nekoliko prepolovljenih češnjeva stavite među voće.

15. prosinac 2024 06:38