VAGANJE POMOĆU ŽLICE
I ako nemate pri ruci kuhinjsku vagu, možete odrediti količinu određenih namirnica.
Žlica bijelog brašna = 10 grama
Žlica šećera u prahu = 10,5 grama
Žlica riže = 20 grama
Žlica soli = 20 grama
Žlica škrobnog brašna = 10,5 grama
PRESOLILI STE JELO? POMOĆI IMA
Ako slučajno presolite neko jelo, spas postoji. U gazu stavite žlicu do dvije riže, zavežite gazu u čvor pa je uronite u posudu, ali tako da krajevi gaze ostanu vani kako biste je mogli izvaditi. Neka stoji u jelu 15-ak minuta. Riža će pokupiti višak soli.
DA SE GRAH NE PREKUHA
Volite li čvršći grah, kuhajte ga u prethodno prokuhanoj i posoljenoj vodi. Tako će se zrna manje raspadati.
TRIK ZA POHANJE SIRA
Sir prije pohanja prvo stavite u brašno, a onda nakratko u zamrzivač. Tako pri prženju neće izgubiti kompaktnost.
VIŠE ČISTOĆE KOD PRIPREME MESA
Kada tučete meso, lako zaprljate cijeli radni prostor. Kako biste to spriječili, svaki komad mesa stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ga onda istucite batom.
KAKO ZAMRZAVATI SVJEŽE ZAČINSKO BILJE
Narežite začinsko bilje, s malo pileće juhe stavite u kalup za pravljenje leda i zamrznite. Kockice će dati okus umacima od povrća, rižotu i juhama. Možete to učiniti i s metvicom, no umjesto juhe stavite vodu. Zamrznute kockice možete ubacivati u ledeni čaj.
LIJEPA BOJA KUHANOG POVRĆA
Uz jednostavan trik kuhano povrće zadržat će lijepu boju. U kipuću vodu dodajte na vrh noža sode bikarbone.
UKUSNIJA KRUMPIR SALATA
Kod pripreme krumpir salate krumpir prije rezanja potopite nekoliko minuta u mlijeko. Dobit će bogatiji okus.
ČEŠNJAK SPRJEČAVA TRULJENJE VOĆA
Češnjak uspješno sprječava prebrzo truljenje voća. Zato nekoliko prepolovljenih češnjeva stavite među voće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....