SHUTTERSTOCK
nada za budućnost

Kineski znanstvenici uspjeli su izliječiti pacijenta s dijabetesom tipa 2! Bolest je imao 25 godina

Riječ je o eksperimentalnom tretmanu koji je uključivao je stvaranje umjetne verzije stanica


Raznim istraživanjima znanost svakodnevno ulaže napore ne bi li oboljelima olakšala život s dijabetesom. Kroz povijest na tom je području bilo dosta pokušaja i pogrešaka, pa čak i napora oko pronalaska lijeka, međutim, inzulini, oralni lijekovi i prehrana su uz pametnu tehnologiju i dalje osnova koju danas živimo. Iako je ona daleko bolja od života prije samo nekoliko desetaka godina, bez lažne skromnosti, i dalje priželjkujemo lijek za potpuno izlječenje ovog stanja.

Transplantirane matične stanice kod pacijenta s dijabetesom tipa 2

Tu dolazi pozitivna vijest kineskih znanstvenika koji su, kako izjavljuju, prvi na svijetu izliječili dijabetes tipa 2 u 59-godišnjeg muškog pacijenta. Naime, tom su čovjeku 2021. transplantirane stanice zbog čega je prestao piti lijekove od 2022. Riječ je o eksperimentalnom tretmanu koji je uključivao je stvaranje umjetne verzije stanica pronađenih u gušterači koje proizvode inzulin i održavaju razinu šećera u krvi pod kontrolom.

Ovaj je pacijent, s dijabetesom tipa 2 živio 25 godina tijekom kojih je izgubio gotovo sve funkcije spomenutih stanica, poznatih kao Langerhansovi otočići, prenosi Daily Mail.

Previše ili premalo šećera u krvi može uzrokovati niz komplikacija kod oboljelih. Oštećenje perifernih živaca, bubrega, očiju, bolesti srca i još mnogo toga.

Kako bi ih kod ovog dugogodišnjeg pacijenta izbjegli, liječnici su ga željeli staviti u remisiju, što bi od njega zahtijevalo poprilično strogo ukalupljen način ponašanja i življenja. Samo jedan dio tog ponašanja su pridržavanje relativno strogih obrazaca prehrane i programa vježbanja kako bi zaustavili povratak problema sa šećerom u krvi.

Međutim, transplantacija sugerira da je moguće vratiti sposobnost tijela da prirodno regulira šećer u krvi, a da pacijent ne promijeni način života. U liječenju su korištene matične stanice, koje su prazne stanice i koje se mogu pretvoriti u mnogo različitih tipova stanica potrebnih tijelu za funkcioniranje. Pod pravim uvjetima, matične stanice mogu se pretvoriti u tkivo mozga, mišića, bubrega ili čak gušterače.

- Implantacijom novih, laboratorijski uzgojenih stanica, koje mogu proizvoditi inzulin, pacijent bi mogao ponovno početi proizvoditi vlastiti inzulin - sugeriraju istraživači.

Iako je spomenuto otkriće iznova ohrabrujuće, još uvijek postoji puno prostora za daljnje poboljšanje.

- Ova studija predstavlja važan napredak u području stanične terapije dijabetesa. Ipak, znanstvenici će je još morati testirati na više pacijenata kako bi potvrdili je li uistinu uspješna - izjavio je za South China Morning Timothy Kieffer, profesor staničnih i fizioloških znanosti sa Sveučilišta British Columbia u Kanadi koji nije bio uključen u studiju.

Pretvaranje praznih stanica u funkcionalne stanice gušterače još uvijek je izuzetno zamršen, dugotrajan i skup postupak. Stoga, ovo će biti dodatan izazov za znanstvenike koji će morati pronaći adekvatnu metodu kako olakšati cjelokupni proces.

image
SHUTTERSTOCK

Nada za tip 2, međutim ne i za tip 1

Barem ne u ovoj fazi testiranja. Trenutno istraživanje fokusirano je na oboljele s tipom 2 dijabetesa, a znanstvenici su logično objasnili i zašto.

- Osobe s dijabetesom tipa 1, čiju je gušteraču napao vlastiti imunosni sustav, mogli bi imati male koristi od ovog tretmana je bi njihov imunološki sustav mogao odbaciti nove implantirane stanice - napisali su autori studije.

Rad, koji je objavljen u časopisu Cell Discovery rezultat je desetljeća istraživanja u mnogim zemljama o tome kako najbolje pretvoriti matične stanice u stanice otočića i kako te stanice otočića unijeti u tijelo.

Budući da ipak stremimo napretku u budućnosti bi prema profesoru Kiefferu ovakva terapija transplantacijom matičnih stanica mogla osloboditi pacijente tereta kroničnih lijekova, poboljšati opće zdravlje i kvalitetu života te u konačnici, smanjiti troškove zdravstvene skrbi.

Linker
31. svibanj 2024 10:38