Foto: iStock
Lijek nadohvat ruke

Kava bez kofeina

Kako biste bili sasvim sigurni da jutro započinjete zdravim i potpuno prirodnim napitkom, prije toga morate otići negdje u prirodu, potražiti čistu livadu na kojoj cvatu maslačci, na mjestu koje nije onečišćeno i zagađeno kemikalijama. Korijen maslačka najbolje je vaditi u jesen ili proljeće jer je tada sva energija biljke skupljena u tom dijelu. Kako biste ga neoštećenog izvadili iz zemlje, poslužite se malom lopaticom za kopanje i budite oprezni. Potom ga strpljivo i temeljito očistite, ako je potrebno i oribajte od zemlje i nečistoća.

1 čajna žlica praha korijena maslačka
1 čajna žlica zaslađivača (po želji)
mlijeko (po želji)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Očišćeni korijen maslačka narežite na manje dijelove. Lim obložite papirom za pečenje i rasporedite narezani korijen maslačka.
  2. Ubacite lim u pećnicu, a vrata ostavite malo odškrinuta kako bi izlazila vlaga. Često ga okrećite kako biste bili sigurni da će se ravnomjerno osušiti i da neće izgorjeti. Proces sušenja može trajati oko dva sata. Da je korijen suh, shvatit ćete po njegovoj smeđoj boji.
  3. Potom ga izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi pa ga sameljite u mlincu za kavu.
  4. U šalicu proključale vode dodajte jednu čajnu žličicu praha.Gorak okus možete ublažiti mlijekom.
Linker
25. studeni 2024 10:00