Getty Images/iStockphoto
JEDNOSTAVNA PRAVILA

Kako spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca?

Većina ljudi s bubrežnim kamencima može smanjiti rizik za ponovnu pojavu kamenaca samo povećanjem unosa tekućine

Većina bubrežnih kamenaca sačinjena je od kalcij oksalata ili kalcij fosfata, rjeđi su kamenci sačinjeni od kristala mokraćne kiseline, a postoje i takozvani cistinski kamenci kod nekih rijetkih metaboličkih bolesti.


Nije potrebno smanjivati unos kalcija

Osnovno pravilo za prevenciju bubrežnih kamenaca je: tekućina, tekućina i opet tekućina. Za sve vrste bubrežnih kamenaca važno je piti dovoljno tekućine kako bi se održala ravnoteža tekućina u tijelu te omogućilo otjecanje minerala koji se inače talože i pretvaraju u kamence. Većina ljudi s bubrežnim kamencima može smanjiti rizik za ponovnu pojavu kamenaca samo povećanjem unosa tekućine u tolikoj mjeri da dnevno izlučuju oko dvije litre mokraće.

Predrasuda je da osobe koje boluju od bubrežnih kamenaca moraju izbjegavati namirnice bogate kalcijem. Iako većina kamenaca sadrži kalcij, nije potrebno smanjivati unos kalcija (osim ako liječnik to nije odredio). Smanjenje unosa kalcija u organizam kod nekih ljudi može povećati rizik za razvoj kamenaca.

S druge strane, nedavna su istraživanja pokazala da prehrana bogata kalcijem zapravo smanjuje rizik za razvoj kamenaca sačinjenih od kalcij oksalata jer se kalcij povezuje s oksalatima u probavnom traktu te sprečava apsorpciju oksalata. Zanimljivo je da su bubrežni kamenci rijetki među vegetarijancima.

Još uvijek nije potpuno razjašnjena veza između proteina i nastanka kamenaca, ali zna se da proteini povećavaju kiselost mokraće, što sigurno ima utjecaja na stvaranje bubrežnih kamenaca. Mnogi ljudi mogli bi smanjiti rizik za razvoj ove bolesti već smanjenjem dnevnog unosa proteina na 0,8 do 1 grama po kilogramu tjelesne težine. Imajte na umu da je lakše smanjiti unos proteina ako smanjite konzumaciju životinjskih proizvoda.

Linker
19. studeni 2024 19:44