FOTOGRAFIJE:
Dežurna ordinacija

Je li istina da plod graviole djeluje na stanice karcinoma prostate?

Provedena su neka istraživanja koja su potvrdila antikancerogeno djelovanje graviole, no daleko je od toga da bi se mogla nazvati lijekom za rak. Vaš otac može to uzimati, ali pokušajte ga nagovoriti na ozbiljno liječenje

Moj otac ima problema s prostatom, ali odbija biopsiju i daljnje naputke te ne želi klasičnu dijagnostiku i liječenje. Negdje je pročitao da plod graviole djeluje na stanice karcinoma prostate. Što mislite o tome?

Nada P., Knin

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Graviola je tropsko drvo porijeklom iz Amazone, stoljećima se koristi kao tretman i prevencija za mnoge bolesti, pa čak i one najteže. Plod ove biljke značajan je izvor više hranjivih tvari (ugljikohidrata, vitamina C, B1, B2, E te biološki aktivnih sastojaka kao što su alkaloidi, fenoli, tanini, acetogenini i dr.). Prirodne metode liječenja raka uvijek izazivaju veliko zanimanje, ali istodobno i brojne sumnje zbog nedostatka znanstvenih dokaza. Provedena su neka istraživanja koja su potvrdila antikancerogeno djelovanje graviole (i na bolest koju navodite), no daleko je od toga da bi se mogla nazvati lijekom za rak. Može se koristiti preventivno te kao alternativna metoda i pomoć u liječenju karcinoma, posebno za osobe koje su na kemoterapiji za ublažavanje simptoma i jačanje imuniteta. Ovaj dodatak prehrani može se nabaviti u ljekarnama ili biljnim drogerijama, u obliku praha (pije se 1-2 žličice u 250 ml vode, dva puta dnevno). Otac može to uzimati, ali pokušajte ga nagovoriti na ozbiljno liječenje."

Linker
07. svibanj 2024 14:56