SHUTTERSTOCK
Honeymoon sindrom

Ginekologinja objašnjava kako spriječiti vrlo čest sindrom koji pogađa parove tijekom ljeta

Što je cistitis, koji su simptomi i kako se može liječiti, ali i spriječiti

Akutni cistitis, poznat i kao honeymoon sindrom i cistitis medenog mjeseca ili godišnjeg odmora, može potrajati danima i tjednima i ako se na vrijeme ne prepozna i ne započne liječenje, može nas omesti u ljetnom uživanju i bezbrižnom godišnjem odmoru. Naime, cistitis je jedan od sindroma koji se češće događa tijekom ljeta i u sezoni godišnjih odmora. Dr. Elvira Matijević, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, objašnjava što je cistitis, koji su simptomi i kako se može liječiti, ali i spriječiti.

image
Elvira Matijevic, ginekologinja, BILJANA BLIVAJS CROPIX

Češći je u žena

- Ovaj sindrom nastaje zbog učestalih spolnih odnosa, najčešće nekoliko puta na dan, ili dugotrajnog spolnog odnosa. Često se javlja i nakon prvog spolnog odnosa. Stimulacijom klitorisa mehanički se traumatizira mokraćna cijev, koja se nalazi u neposrednoj blizini. Izvor infekcije mogu biti i mehanička ili kemijska kontracepcijska sredstva, dijafragma, spermicidna krema, obloženi kondomi... Češće pogađa spolno aktivne žene jer one imaju kraću mokraćnu cijev nego muškarci pa bakterije iz rodnice i debelog crijeva brže dospijevaju do mokraćne cijevi i mjehura - pojašnjava ginekologinja.

Simptomi upale

- Simptomi se manifestiraju učestalim mokrenjem, pečenjem, promjenom boje i mirisa urina, a mogući su i bolovi u donjem dijelu trbuha. Mogu se pojaviti neposredno nakon spolnog odnosa ili u sljedeća dva do tri dana - navodi Matijević te nastavlja da se treba javiti liječniku ako se pojavi učestalo mokrenje, bol pri mokrenju ili povišena tjelesna temperatura. Liječnik će obaviti pregled i dijagnostičku obradu, odnosno pregled urina, po potrebi urinokulturu, briseve mokraćne cijevi žene ili oba partnera te odrediti antibiotičku terapiju.

Cistitis ili vaginalne gljivice

- Kao posljedica prečestih spolnih odnosa mogu se javiti i simptomi vaginalne infekcije. Najčešći simptomi su pojačan iscjedak neugodna mirisa iz rodnice, promjena boje iscjetka, bol, svrbež, iritacija vanjskog spolovila. Učestali spolni odnosi mogu također dovesti do suhoće vagine te nelagode i boli tijekom spolnog odnosa. Pojava vaginalne gljivične infekcije manifestira se bijelim sirastim iscjetkom i svrbežom u rodnici te na vanjskom spolovilu. Njezinu razvoju pogoduje liječenje antibioticima, trudnoća, dijabetes, prekomjerna konzumacija šećera, stres, usko sintetičko donje rublje, korištenje oralnih kontraceptiva. Cistitis medenog mjeseca javlja se isključivo uz spolni odnos, a vaginalna gljivična infekcija može se pojaviti i bez aktivnog spolnog života - objašnjava ginekologinja.

Kako spriječiti infekciju

Kako bi se infekcije spriječile, navodi dr. Matijević, preporučuje se higijena genitalne i analne regije oba partnera prije spolnog odnosa. Treba se pomokriti odmah nakon spolnog odnosa, ne konzumirati alkohol, šećer i kofein ili smanjiti njihov unos, piti dovoljno vode, a preventivno djeluje i brusnica.

Prva pomoć

Što učiniti ako osjetimo neke od navedenih simptoma na putovanju ili pak medenom mjesecu? Dobro je pri ruci imati Vagisan proizvode. Za jednodnevni tretman gljivične infekcije pomoći će Vagisan Myko Kombi za primjenu u rodnici. Osim protiv gljivične infekcije, djeluje umirujuće na tkivo rodnice. Protiv vaginalne suhoće pomoći će Vagisan Krema za vlaženje ili Vagisan Cremolum za vlaženje . Suhoća rodnice jedan je od problema koji pogađa gotovo svaku drugu ženu. - U slučaju pojave simptoma cistitisa medenog mjeseca uputno je koristiti namirnice koje održavaju sluznicu urogenitalnog trakta blago kiselom, a istovremeno urin čine lužnatim. Preporuka je konzumirati acidofilno mlijeko, piti dovoljno vode, koristiti preparate brusnice i probiotike, a smanjiti ili izbjegavati kofein, alkohol i šećer, začinjenu hranu i gazirana pića - savjetuje dr. Matijević. Uz adekvatnu terapiju, za dva do tri dana doći će do ublažavanja simptoma, a za potpuno izlječenje cistitisa obično treba provesti terapiju antibiotikom 7-10 dana.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Remedia.

Linker
20. travanj 2024 15:17