SHUTTERSTOCK
studija

Dobar san može smanjiti rizik od razvoja sindroma iritabilnog crijeva

Naglasak u analizi stavljen je na pet zdravih elemenata životnog stila - nepušenje, kvalitetan san, dovoljno kretanja, na zdrav način prehrane i manju konzumaciju alkohola

Dobar i kvalitetan san može smanjiti rizik od razvoja sindroma iritabilnog crijeva (IBS), a zdrav način života, što podrazumijeva i dovoljno tjelovježbe, može pridonijeti i tomu da se sindrom nikada ne razvije, kažu liječnici.

IBS utječe na probavni sustav, a simptomi se manifestiraju kao grčevi u želucu, nadutost, proljev ili zatvor. Ljudi mogu patiti danima, tjednima ili mjesecima, premda se simptomi mogu pojaviti i nestati s vremenom.

Ne zna se točno što uzrokuje IBS, no ranija su istraživanja pokazala da ulog mogu imati preosjetljivi živci u crijevima, stres i obiteljska povijest IBS-a.

Način života

Nova studija, objavljena u časopisu Gut, otkrila je da je zdrav način života povezan s manjim izgledima za razvoj bolesti.

Od nekoliko čimbenika, čini se da su najveći učinak imali nepušenje, mnogo tjelovježbe i najmanje sedam sati sna dnevno. Za potrebe studije stručnjaci su proučili podatke iz medicinske baze podataka UK Biobank, koji su uključivali 64.286 sudionika istraživanja prosječne dobi 55 godina, od kojih su nešto više od polovine činile žene. Na početku istraživanja nitko od sudionika studije nije imao dijagnozu IBS-a i svi su ispunili najmanje dva upitnika o svojoj prehrani.

Naglasak u analizi stavljen je na pet zdravih elemenata životnog stila - nepušenje, kvalitetan san, dovoljno kretanja, na zdrav način prehrane i manju konzumaciju alkohola.

U proučavanom razdoblju od 12,5 godina zabilježen je 961 (1,5 posto) slučaj IBS-a.

Od svih ispitanika obuhvaćenih studijom, kod 7604 ili 12 posto nije postojao nijedan od pet zdravih elemenata, dok je 20.662 ili 32 posto prijavilo jedan, 21.901 ili 34 posto dva, a 14.101 ili 22 posto od tri do pet elemenata.

Nakon što su u obzir uzeti svi čimbenici koji mogu utjecati na rezultate, poput obiteljske povijesti IBS-a, u ispitanika koji su vodili najzdraviji život uočen je i najniži rizik od razvoja ovog sindroma. Jedan čimbenik zdravog načina života bio je povezan s 21 posto nižim rizikom, dva su bila povezana s 36 posto nižim rizikom, a tri do pet s 42 posto nižim rizikom od razvoja sindroma iritabilnog kolona. Pojedinačno, nepušenje je bilo povezano s 14 posto nižim rizikom, visoka razina tjelesne aktivnosti dovela je do 17 posto nižeg rizika, a najviše je na konačan rezultat utjecao dobar i kvalitetan san koji je rezultirao 27 posto nižim rizikom od razvoja ove bolesti.

Zbog prirode studije istraživači sa Sveučilišta u Hong Kongu nisu mogli dokazati uzrok i posljedicu, ali su zaključili da je u osoba koje se "pridržavaju većeg broja od pet navedenih elemenata zdravog načina života uočena znatno niža učestalost IBS-a, osobito u populaciji srednjih godina".

- Naša saznanja ukazuju na važnost promjene načina života kao primarne strategije u prevenciju IBS-a - ustvrdili su.

Linker
22. travanj 2024 05:05