Tko dovoljno spava u djetinjstvu, dovoljno će spavati i u starijoj dobi.
 Foto: iStock
Zanimljivo istraživanje

Djeca koja premalo spavaju postaju deblji adolescenti

Spavanje utječe na fizičko i mentalno zdravlje te na sposobnost učenja, tvrde autori studije. Iz tih je razloga vrlo važno već u djetinjstvu razviti prikladnu rutinu spavanja.

Odlazak na spavanje i dovoljno sati sna u skladu s dobi od ranog djetinjstva mogu biti važni za održavanje zdrave težine u adolescenciji, tvrdi se u istraživanju američkog sveučilišta Penn State. Znanstvenici su podijelili djecu u skupine prema spavačkim navikama te im testirali indeks tjelesne mase (ITM) u adolescentskoj dobi.

Rezultati su objavljeni u publikaciji SLEEP. U ovom nacionalnom ispitivanju u urbanim domaćinstvima trećina djece pridržavala se rutine spavanja primjerene dobi od pete do devete godine. U usporedbi s njima, djeca koja s devet godina nisu imala dobru spavačku rutinu prijavila su manje sati sna i veći ITM u dobi od 15 godina.

Važna je rutina

"Razvijanje prikladne rutine u djetinjstvu ključno je za buduće djetetovo zdravlje. Smatramo da spavanje utječe na fizičko i mentalno zdravlje te na sposobnost učenja", rekao je koautor studije profesor Orfeu Buxton s Penn Statea.

"Roditelji ne odlučuju kada počinje nastava, no oni postavljaju okvir kako bi dijete dobilo dovoljno sna. To je najvažnije."

Studija je pokazala i kontinuitet u rutini spavanja - tko je dovoljno spavao u djetinjstvu, dovoljno je spavao i kao adolescent, dok su oni koji su kao djeca neuredno odlazili na spavanje nastavili s takvim navikama.

Uloga roditelja

Znanstvenici su analizirali podatke 2196 djece iz dvaju nacionalnih istraživanja koja su obuhvatila dvadeset gradova u SAD-u. Vrijeme odlaska u krevet i rutina spavanja za djecu u dobi od pet i devet godina procijenjena je na osnovi izjava njihovih majki, dok su u dobi od 15 godina adolescenti navodili svoju visinu i težinu, prema čemu je izračunat njihov ITM.

Studija je pokazala koliko je važno educirati roditelje o utjecaju kvalitete sna na zdravlje.

Linker
23. lipanj 2024 12:40