Brza hrana, previše slatkog, prerađevine, hrana bogata masnim kiselinama utječu na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti.
 Foto: Istock
BROJKA SE POVEĆAVA

Debljina je uzrok raka kod 4 posto oboljelih

Pretilost je, naime, poznati čimbenik rizika za karcinome dojke, debelog crijeva, jednjaka, žučnog mjehura, bubrega, jetre, jajnika, gušterače, želuca, prostate, grla i štitnjače.

Onkolozi Američkog društva za rak izračunali su da je debljina uzrok četiri posto slučajeva raka s tendencijom rasta jer se povećava broj oboljelih od debljine, objavljeno je i časopisu Cancer Journal for Clinicians, a prenosi portal HealthDay.

BROJNI RIZICI

Pretilost je, naime, poznati čimbenik rizika za karcinome dojke, debelog crijeva, jednjaka, žučnog mjehura, bubrega, jetre, jajnika, gušterače, želuca, prostate, grla i štitnjače.

Brza hrana, previše slatkog, prerađevine, hrana bogata masnim kiselinama utječu na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti. Sve ovo može dovesti do pretilosti, a stručnjaci ne prestaju naglašavati rizike koje debljina sa sobom povlači - od dijabetesa do bolesti srca. Britanski Cancer Research UK tvrdi kako bi debljina uskoro mogla postati najčešći uzrok raka kod žena koji se može spriječiti.

Složeni ugljikohidrati s više vlakana i hranjivih sastojaka kao što su cjelovite žitarice, voće i povrće, dobre masnoće iz orašastih plodova i sjemenki trebali bi biti dio vaše prehrane.

18. prosinac 2024 21:52