Bosiljak mora biti na toplom, u zavjetrini, zemlja mu mora biti vlažna, ali ne premokra. Najbolje je ako ga berete postupno i usput otkidate vrhove. Time ćete spriječiti da procvjeta i tako će se bogato razrasti.
Bosiljak je neizostavan u mediteranskoj kuhinji, a ima ga šezdesetak vrsta. Svježe, zamrznute ili osušene listove koristi se kao dodatak ribljim jelima, juhama, jelima s mljevenim mesom, salatama, omletima, ali i rižotima i različitim umacima od rajčice. Od bosiljka se može napraviti i ukusan i nadasve zdrav pesto.
I čaj od bosiljka je izuzetno ljekovit.
Dvije čajne žličice osušenog bosiljka prelijete šalicom vrele vode i ostavite deset minuta. Potom procijedite i pijte u slučaju menstrualnih bolova, a pomoći će i u menopauzi.
Ispiranjem i grgljanjem uklonit ćete neugodan zadaha iz usta, a pomoći će i kod upale grla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....