SHUTTERSTOCK
smanjite štetu

Bez mlijeka i naranči! Kako zaštititi želudac ako uzimate antibiotike

Antibiotici djeluju na bakterije, ali uništavaju i one dobre u našem organizmu koje su nam nužne za zdravlje

Antibiotici su nužni u liječenju bakterijskih infekcija, no njihovo uzimanje može ubiti zdrave crijevne bakterije i poremetiti mikrobiom. Česta uporaba određenih antibiotika može čak povećati rizik od upalne bolesti crijeva jer oštećuju ključni zaštitni sloj sluzi u crijevima.

Zdrava crijeva jako su važna za naš imunosni sustav, dobar san, zaštitu od raka, demencije, alergija i mnogih drugih bolesti. Zato ono što radimo tijekom i nakon uzimanja antibiotika kao i ono što jedemo može pomoći u očuvanju zdravih crijevnih bakterija i zaštiti zdravlja. Tijekom uzimanja terapije što češće jedite fermentiranu hranu poput jogurta, sira i kiselog kupusa, namirnice bogate vlaknima poput cjelovitih žitarica, graha, voća i povrća te prebiotičke namirnice koje hrane dobre bakterije, a to su primjerice luk, jabuka, kakao, alge...


Probiotici

Također bi trebalo izbjegavati konzumiranje namirnica koje mogu smanjiti učinkovitost lijeka, kao što su grejp, sok od naranče i hrana obogaćena kalcijem. Istraživanja sugeriraju da ova hrana može spriječiti tijelo da pravilno razgradi tabletu ili smanjiti njezinu apsorpciju. Uzimanje probiotika uz antibiotik također može pomoći, no važno je kada ih uzimamo. Probiotici se obično sastoje od bakterija, što znači da ih antibiotici mogu uništiti i umanjiti njihovu korist, stoga za probiotikom posegnite kad završite terapiju antibiotikom. Ako ih uzimate paralelno, probiotik valja uzeti s razmakom od četiri sata nakon što ste uzeli antibiotik.

13. prosinac 2024 13:52