SHUTTERSTOCK
Nova vrsta raka u porastu

Ako imate implantate u dojkama, evo koliko često trebate ići na pregled i na koje simptome morate paziti

Anaplastični limfom velikih stanica rijedak je oblik raka koji se pojavljuje u žena s implantatima u grudima, a novo upozorenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) izvijestilo je i pojavi raka pločastih stanica, vrste raka kože koji se također povezuje s implantatima

Iako još nema službenih preporuka da se određeni implantati izvade, savjetuje se ženama da svake godine redovito odlaze na ultrazvuk, a svake druge na mamografiju. Također, ženama s implantatima savjetuje se i da naprave magnetsku rezonancu svake dvije godine nakon operacije. Naime, rutinski mamogrami neće otkriti ovu vrstu limfoma, ali su važni u otkrivanju raka dojke, dok će magnetska rezonanca pomoći otkriti ruptura kad ne postoje nikakvi drugi simptomi. S obzirom na široku primjenu implantata u estetske i/ili rekonstrukcijske svrhe preporučuje se implementirati programe praćenja i pojačan nadzor svih žena s implantatima u dojkama. U međuvremenu neke su zemlje, poput Francuske, zabranile upotrebu makroteksturiranih (jako grubih) i poliuretanskih implantata, s kojima se povezuje najveći rizik od razvoja novih oblika raka.

FDA je još jednom upozorila plastične kirurge da prije ugradnje implantata informiraju svoje pacijentice o svim mogućim rizicima. Novo upozorenje FDA stiglo je nakon što je prijavljeno još 19 slučajeva karcinoma povezanih s implantatima dojke, među njima karcinoma pločastih stanica kože, a najviše je rijetkog oblika limfoma. Taj se karcinom naziva “s implantatima dojke povezan anaplastični limfom velikih stanica“ (BIA-ALCL), do danas su u svijetu zabilježena 993 slučaja ovog tipa raka u 23 zemlje, a 36 žena je umrlo. I u Hrvatskoj je prijavljen jedan slučaj BIA-ALCL-a kod 35-godišnje žene, koja je uspješno izliječena.

Iako to nisu velike brojke u usporedbi s podatkom da barem 10 milijuna žena širom svijeta ima implantate u dojkama te da ih svake godine 1,5 milijun pacijenata ugradi (oko 2500 u Hrvatskoj). žene trebaju biti informirane o povećanom riziku od raka prije odluke o zahvatu. Ipak, stvarna incidencija zapravo nije poznata zbog manjkavosti podataka u kliničkim prijavama slučajeva i nedostupnosti podataka međunarodnih kompanija o prodaji implantata, liječnici upozoravaju da je broj novih slučajeva BIA-ALCL-a u porastu.

Ne radi se o dobro poznatom karcinomu dojke, nego o vrsti karcinoma imunosnog sustava koji nastaje u tekućem ili ožiljkastom tkivu oko implantata. U uznapredovalom stadiju može se proširiti na limfne čvorove i pluća. Pretpostavlja se je da je odlučujući čimbenik u mehanizmu nastanka ove vrste raka zapravo porast bakterijske biomase povezan s teksturiranim površinama po principu da veća površina omogućuje veću bakterijsku kontaminaciju.


Koji su simptomi BIA-ALCL-a?

Simptomi se mogu pojaviti već godinu dana nakon ugradnje implantata ili godinama kasnije. U prosjeku kod najvećeg broja žena koje su imale ovaj oblik raka simptomi su počeli osam godina nakon operacije.

Simptomi na koje treba obratiti pozornost su:

  • oticanje dojki,
  • promjena oblika,
  • pojava izrasline ili kvržice u dojci ili pazuhu,
  • bol oko implantata ili u pazuhu,
  • crvenilo ili osip na dojkama ili oko njih.

Ako osjetite simptome javite se liječniku koji će vas uputiti na ultrazvuk, magnetsku rezonanciju i po potrebi biopsiju. Jednaki simptomi mogu ukazivati i na puknuće implantanata, infekciju ili ozljedu uslijed udarca.

Rak povezan s implantantima dojke je rijedak, ali je rizik veći kod određenih vrsta implantanata za dojke. Ako ne znate jesu li vaši implantati glatki ili teksturirani, od kirurga ili u klinici gdje ste operirali dojke trebali biste dobiti te informacije kao i savjete o tome koliko često i kako trebate pregledati grudi.

Linker
16. travanj 2024 11:49