FOTOGRAFIJE: Pexels/rodnae productions
super trikovi

Vrijeme je za božićnu pšenicu, a evo kako da i vaša konačno bude bogata i gusta

Blagdanski stol prema tradiciji sadrži i božićnu pšenicu, a uz nekoliko trikova posijte lijepu i bogatu

Pšenica se sije na Svetu Luciju, a prema nekim vjerovanjima božićna pšenica previđa kakva će vam biti nova godina. Naime, ako ste uzgojili bogatu, gustu i zdravu pšenicu, to znači da vas u novoj godini čeka puno uspjeha, a ako je rijetka, godina pred vama neće biti baš sjajna. Kako biste osigurali da 2022. godina bude uspješna (a to nam svima treba), uz nekoliko trikova uzgojite najljepšu božićnu pšenicu.

  • Prvo što trebate napraviti je namočiti pšenicu u mlakoj vodi i ostaviti preko noći da odstoji na nekom toplom mjestu u kući. Sljedećeg jutra osušite pšenicu na papirnatom ručniku i spremna je za sijanje.
  • U posudu koji ste namijenili za pšenicu (izaberite plitku posudu za cvijeće ili tanjur) dodajte malo zemlje kako biste prekrili dno i rasporedite pšenicu preko nje. Nemojte štedjeti količinu pšenice, neka ona potpuno prekrije zemlju tako da se zemlja ne vidi, a i zrna pšenice mogu biti jedna preko drugih.
  • Nakon toga na pšenicu stavite sloj zemlje koji će ju prekriti, ali nemojte staviti previše zemlje i nemojte zemlju pritiskati. Zalijte pšenicu tako da se zemlja natopi, ali pripazite da ne nalijete previše vode. Stavite pšenicu na toplo i sunčano mjesto, najbolje kraj prozora, no ne i radijatora kako se ne bi osušila.
  • Zalijevajte pšenicu svaki dan, toliko da zemlja bude vlažna, ali ne i mokra. Najbolje bi bilo koristiti bocu s raspršivačem. Bit će vam potrebno nekoliko dana dok pšenica ne proklija, možete ju do klijanja prekriti aluminijskom folijom kako bi sačuvali vlagu. Kad pšenica izađe iz zemlje, uklonite foliju.
  • Pšenica će narasti desetak centimetara i tada ju možete urediti, ošišajte vrhove kako bi bili jednake visine. Tradicionalno se uređuje trobojnicom, no vi možete odabrati vlastite dekoracije. Svakako pazite da vrpcom ne stegnete previše pšenicu.

Ako prvi puta sijete pšenicu, preporučujemo vam da ju posadite u više posuda, kako biste za blagdanski stol mogli odabrati onu najljepšu i najgušću.

Linker
03. srpanj 2024 00:17