SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

U strahu od neuspjeha utjehu pronalazim u alkoholu. Koliko je to opasno?

Odgovara dr. Andrea Tomić, psihijatar, Klinika Vrapče

Imam 48 godina i mislim da sam uspješan na poslu, ali posljednjih nekoliko mjeseci progoni me strah od neuspjeha. Ne postoji stvarni razlog za to, ali strah me tjera da pijem više nego obično i u tome uživam. Mislim da sam postao alkoholičar.

  • Marko O., Pula

Odgovara dr. Andrea Tomić, psihijatar, Klinika Vrapče, Zagreb

Na temelju podataka koje ste iznijeli teško je precizirati radi li se kod vas zaista o alkoholizmu ili je to pijenje na razini zlouporabe alkohola. Međutim, uspjeh na poslu ipak mi se čini teško spojiv s alkoholizmom. Ali, kako god, dobro je što ste svjesni da pijete više nego obično i da ste se zamislili nad tim. Alkohol nikad nikome nije pomogao ni u čemu, pa neće ni vama u rješavanju straha i to je najvažnije istaknuti. Postoje drugi načini i tehnike za pomoć u svladavanju straha i zato vam predlažem razgovor sa psihijatrom-psihoterapeutom i adekvatnu farmakoterapiju ako specijalist procijeni da je potrebna.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
21. lipanj 2024 10:02