- Meso sam prestala jesti prije 13-14 godina, a ribu nisam nikad mogla jesti. S veganstvom koketiram tek zadnjih par godina. Nisam ni u kojem trenutku donijela radikalnu odluku već slušam što mi tijelo govori i promjene se događaju postepeno. Prije 4-5 godina prestala sam piti mlijeko, jaja prije dvije godine, sir mi je u zadnjih godinu dana pretežak pa ni njega više ne kupujem. Iako ne konzumiram mliječne proizvode sama, s prijateljima ili u obitelji mi se zna omaknuti pa se ne deklariram kao čistokrvni vegan - kaže Arijana Šmit (29) iz Osijeka. Ovu svestranu ženu mnogi znaju po nadimku Aska, učiteljica je glazbe u osnovnoj školi, instruktorica joge, glazbenica i meditant.
Prirodna potreba i želja
- Volim s ljubavlju dijeliti sve svoje strasti kroz zabavan, kreativan, razigran način kako bi se iscijelili te dublje povezali sa sobom, drugim bićima i Majkom Zemljom - kaže Arijana. Vegetarijanstvo je kod nje došlo kao prirodna potreba i želja. Nikada nije bila preveliki obožavatelj mesa, ali kako to uobičajeno ide, pogrešna uvjerenja roditelja da ćemo se razboljeti ako ne jedemo meso, vrijedila su i kod Arijane.- Roditelji su me odmalena učili suosjećanju i empatiji pa mi je bilo bizarno kako jedemo životinje koje volimo. Ipak, u obitelji je postojalo krivo uvjerenje da ti meso daje najviše snage i ako ga prestaneš jesti tijelo će oslabiti i/ili se razboljeti, pa mi nisu dozvoljavali biti vegetarijanka. Kad sam imala 16 godina majka je otišla na kraće putovanje, a ja sam iskoristila situaciju i obznanila tati kako prestajem jesti meso jer sam osjećala da je etičnije i zdravije. S obzirom na to da su mu svi moji argumenti bili validni, a i sam je osjetljiv na životinje, mamu su s puta dočekala dva vegetarijanca! Iako je na početku negodovala, danas je i ona drastično smanjila unos mesa i pravi prefina vegetarijanska jela - priča Arijana.
- Ne mogu zamisliti da neko biće mora živjeti u kavezu i patiti cijeli život i na kraju biti ubijeno da ga ja onda posolim i uživam u njemu. Ljudi to ne vole čuti, ali to je činjenica. Životinje isto osjećaju strah i patnju koje skladište u tijelo, koje ljudi onda jedu. I ovako se ljudi ne znaju nositi i procesuirati svoje emocije, tjeskobe, strahove pa se razbolijevaju, a ovako unose još i tuđe. Osim toga, mesna industrija masivno troši vodu, krči šume zbog prostora za poljoprivredu kojom uglavnom proizvodi hranu za stoku i zagađuje okoliš s CO2. Ponekad mi jednostavno nije jasno kako se ne otrijeznimo i ne smanjimo unos mesa. Očito nam je za neke stvari potrebno vremena - ističe Arijana i kaže da unatoč tome nikad nikome nije sugerirala da treba prestati jesti meso, niti je osuđivala ljude koji jedu meso.
Savjest mi je čista
- Volim da se ljudi uz mene osjećaju ugodno, a ne krivim. Svi imamo svoj tempo i vjerujte mi, ljudi uz živući primjer dobiju inspiraciju da uvedu nove navike. Ja uživam u hrani, u kuhanju, u dijeljenju obroka s dragim ljudima. Mirna sam jer mi je savjest čista. Osjećam se zapravo odlično, lagano, poletno i punom energije. Biljke imaju sve nutritivne sastojke koji su nam potrebni. Ja volim gledati da u većini obroka imam sve: proteina, masti, ugljikohidrata. Jedem stvarno sve - kaže Arijana.
- Prehrana mi se mijenja s obzirom na godišnje doba. Za doručak mi je najomiljeniji smoothie od voća (banana, jabuka, kruška, crveno bobičasto voće, sjemenke, neko ulje - samljeveni u blenderu) dok je za vrijeme zime najčešće prokuhane zobene pahuljice u biljnom mlijeku s dodatkom voća. Ručak i večere su mi često rižota, njih najviše i najčešće radim, svih vrsta. S gljivama, s tikvicama, miješano povrće, tofu, na kineski način… volim raditi i svakakve juhe, a najjednostavnije mi je narezati hrpu povrća i samo staviti u pećnicu i preliti maslinovim uljem i češnjakom. Variva obožavam, ali ih iz lijenosti nešto rjeđe radim. Osobno ne trošim više puno vremena na planiranje obroka. Jedem sve više intuitivno, a suplemente uzimam s vremena na vrijeme kad osjećam da mi nečega fali ili kad tijelo počne slati signale kroz kožu, kosu, jezik ili umor. U zadnje vrijeme pijem tinkture raznih biljaka kao koprivu i glog - kaže Arijana.
Kupovina jednom tjedno
Najviše voli obaviti kupovinu jednom tjedno za cijeli tjedan. Namirnice nabavlja na tržnici i u lokalnom supermarketu, dodatke prehrani kupuje u trgovinama zdrave hrane ili naruči preko interneta i to jednom u tri mjeseca. - Gotovo nikad ne kuham po receptu, često izmišljam svoje bućkuriše od namirnica koje imam u frižideru. Od namirnica koje će se uvijek naći u mom frižideru su zelena salata, soja sos, dimljeni tofu i vino. Ja sam jednostavna žena. Barem što se hrane tiče - kroz smijeh kaže Arijana.
Tri recepta uz glazbu
RIŽOTO S TOFUOM I GLJIVAMA
Sastojci (za 2-3 osobe): 1 šalica integralne riže, manja glavica luka, 2-3 režnja češnjaka, 500 g šampinjona, vezica peršina, Vegansko vrhnje za kuhanje (po izboru, može i bez).
Preporuka za slušanje za vrijeme kuhanja: latino jazz, Tommy Guerrero ili Khruangbin.
Priprema: Prvo staviti kuhati integralnu rižu jer se duže kuha: 30-40 min.
Nasjeckati luk na sitno, posoliti i zagrijati u posudi dok ne postane staklast. Ubaciti očišćene i narezane gljive na tanke ploške (ponekad ih samo obrišem krpom ako su svježe), ostaviti da malo smekšaju (5 min) zatim ubaciti tofu i sitno narezani i zgnječeni češnjak. Ako imate bijelog vina možete malo politi i poklopiti. Povremeno miješati i kad gljive skroz smekšaju i voda malo ispari ubaciti vrhnja za kuhanje i začiniti po volji (sol, kurkuma, papar, začinsko bilje). Pred kraj ubaciti peršin. Poslužiti uz zelenu salatu.
BLITVA S KRUMPIROM I SEITANOM
Sastojci (za 2-3 osobe): 1 kg blitve, 4-5 krumpira, 3 komada seitana, 2 režnja češnjaka, maslinovo ulje.
Preporuka za slušanje: Thievery Corporation, Bonobo, Cafe to Cuba-Putomayo
Priprema: Oguliti krumpir, narezati na sitne komadiće i staviti kuhati u veliki lonac.
Oprati i očistiti blitvu (vrhove) i odvojiti zeleni dio od bijelog čvršćeg dijela. Kad krumpir malo omekša kroz 10-ak minuta staviti bijeli dio s krumpirom. Kad malo smekša bijeli dio ubaciti zeleni dio blitve. Kad blitva postane mekana procijediti sve. U isti lonac na vatru kratko staviti sitno narezani češnjak na maslinovom ulju samo dok ne porumeni. Vratiti procijeđenu blitvu i krumpir, te promiješati dobro s češnjakom i maslinovim uljem. Na tavi sa strane ispeći seitan. Po želji začiniti sojinim sosom ili nekim drugim začinima.
AVOKADO TOST ZA DORUČAK
Sastojci (za 2 osobe): 4 šnite kruha, 1 veći avokado ili 2 manja, 4 lista zelene salate, bućino ulje, bućine sjemenke, Cherry rajčice (po želji).
Preporuka za slušanje: reggae ili bossa nova za dobro jutro.
Priprema: avokado zgnječiti, ubaciti malo maslinovog ulja i začina po želji. Kruh istostirati ili zagrijati u pećnici. Premazati kruh s avokadom, složiti po jedan list salate na svaku šnitu, na nju staviti sitno narezane cherry rajčice, bućine sjemenke i “prošarati” bućinim uljem.
U svijet vegetarijanske i veganske prehrane vodi vas novi DOKTOR PLUS, u prodaji je od četvrtka, 15. travnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....