Na radost svih onih koji ne piju alkohol, novi trend mocktaila donosi i tu mogućnost: uživanje u superukusnim koktelima bez kapi alkohola. Baš kao što si jedan vrhunski chef danas ne može dopustiti da ostane zatečen kad netko naruči veganski obrok, tako i najbolji koktel-majstori sve više razvijaju kreativnost i usavršavaju vještinu pripremanja bezalkoholnih koktela, odnosno takozvanih mocktaila. Naziv je kovanica od engleske riječi mock, tj. lažan, i riječi cocktail, a trend pripremanja “lažnih” ili bezalkoholnih koktela u punom je zamahu, bilo da je riječ o reinterpretaciji klasika među koktelima u verziji bez alkohola ili kreiranju novih pića koja će tek osvojiti nepca ljubitelja koktela. Istina je da podaci iz gotovo svih zapadnih zemalja govore kako je konzumacija alkohola tijekom brojnih karantena i ograničenja protekle dvije godine porasla za gotovo 200 posto, no istina je i da je svaki put kad su ograničenja i mjere popustile te je bilo ponovno moguće otići na piće, bilo sve više zahtjeva za zdravijim verzijama koktela, s više povrća ili voća te s manje ili čak posve bez alkohola. Povećana konzumacija alkohola tijekom pandemije ima drugačiju pozadinu, jer ljudi nisu toliko pili iz nekog užitka, zabave i druženja nego ih je na to naveo strah, tjeskoba, nervoza ili možda čak i dosada. No, kao i s prekomjernim jedenjem i premalo kretanja, kad je došlo do “povratka u život”, ljudi kao da su imali potrebu okrenuti novi list, učiniti nešto za sebe i za svoje zdravlje pa su se tako okrenuli zdravijoj prehrani, vježbanju, ali i zdravijoj, bezalkoholnoj verziji cocktaila.
Detoks, energizirajući, rashlađujući...
Mocktail je sasvim sigurno izazov za svakog dobrog koktel-majstora, jer cilj nije samo izbjeći štetne nuspojave alkohola nego kreiranje zdravog i poželjnog napitka na tragu koktela koji će zadovoljiti čak i one najokorjelije zagovornike zdravog života. Tu nastaju svakakve kreacije koje zapravo predstavljaju novu varijantu zdravih, energizirajućih ili detoks pića u pravom smislu riječi na bazi ananasa, poznatog po antioksidativnim svojstvima, ili pak na bazi borovnica, poznatih po svom protuupalnom djelovanju, koje se kombiniraju s cijeđenim sokovima od raznog povrća, primjerice krastavca, koji obiluje mineralnim solima, s aromatičnim i egzotičnim začinima poput kurkume ili đumbira. Često se takvim zdravim koktelima dodaju i sastojci poput chia sjemenki ili komadića badema pa napitak dobiva i na krckavosti. Postoje i varijante mocktaila na bazi čajeva, čiji se listovi dugo namaču u mlakoj vodi. Kako kaže Angelo Pinelli, učitelj na visokoj školi za koktel-majstore Mixology Academy u Milanu i Rimu, čajevi se odlično uklapaju u ovaj novi trend jer su izuzetno prilagodljivi, a postoje i bezbrojne vrste koje su koktel-majstorima na raspolaganju da se poigraju njima u kreiranju novog bezalkoholnog koktela. Tu su matcha, earl grey, rooibos, da ne nabrajamo dalje, a odlični su za pripremu mocktaila i u zaslađenom obliku, kada mogu poslužiti kao slatki sirupi. No, čajevi se mogu učiniti i pjenušavima pa se dodaju u piće umjesto sode.
Voće, povrće, začini
Voće je ipak jedan od glavnih sastojaka, a osim ananasa i borovnica, često se koriste i šipak, sve vrste agruma te razno egzotično voće. Od povrća, osim krastavaca, česti su sastojci mocktaila i mrkva i celer, a poseže se često i za mentom, bosiljkom, kurkumom ili, primjerice, korijandrom. Od čajeva najčešće se za bazu koristi zeleni čaj, a kao baza je vrlo popularna i kokosova voda. U svakom slučaju, današnji trend bezalkoholnih koktela postao je ozbiljan biznis i mocktaili više nisu nimalo nalik legendarnom “Shirley Temple”, najpoznatijem bezalkoholnom koktelu kreiranom 30-ih godina prošlog stoljeća koji je dobio naziv u čast slavne male glumice s nezaboravnim loknicama, a sastojao se od ginger alea i granatina sirupa. Danas je riječ o ozbiljnim pićima s kojima se u ruci nitko ne osjeća kao dijete i sastojcima koji, iako ne uključuju alkohol, mogu “žariti i paliti”. Jednako se ozbiljno pristupa i prezentaciji te se i mocktaili ukrašavaju šećerom na rubu čaše, kristalićima, ušećerenim višnjama i ostalim ukrasima i dodacima koji se koriste i za alkoholne koktele. U svakom slučaju, bilo da je riječ o partiju, after hour druženju, proslavi ili nekoj drugoj prigodi, svi koji ne žele konzumirati alkohol zbog zdravlja, trudnoće, sigurne vožnje ili nečeg drugog mogu sudjelovati u pijuckanju zabavnih i za nepce britkih i zanimljivih pića rame uz rame s onima koji piju klasične koktele. Štoviše, mocktaili su toliko inspirirali vrhunske koktel-majstore diljem svijeta da se razbacaju idejama i kombinacijama da konzumenti alkoholnih koktela sve češće znatiželjno pogledavaju u čaše onih koji biraju mocktaile, naručuju ih i onda im se oduševljeno vraćaju.
NEKOLIKO SAVJETA ZA PRIPREMU MOCKTAILA
Koristite pjenušave sastojke
Soda-voda, tonik pa čak i ginger ale ili pivo od đumbira odlično će poslužiti da svojim mocktailima dodate pjenušavost i omiljene mjehuriće.
Ako treba, posegnite za “lažnim” alkoholom
Jedna do dvije čajne žličice tekućine iz ukiseljenih kapara, zelenih maslina ili ukiseljenih krastavaca učinit će da mocktail zaista ima žestinu poput pravog alkoholnog pića.
Za kremastu strukturu
Želite li postići kremastu konzistenciju poput likera, možete upotrijebiti žumanjke, kokosovo mlijeko, kokosovo vrhnje, čokoladni sirup, mlijeko ili mocktail možete ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem.
BEZALKOHOLNI BLOODY MARY
Sastojci:
- sok od rajčice
- limunov sok
- celerova sol (mješavina mljevenih sjemenki celera i drugog začinskog bilja)
- tabasco
- češnjak u prahu
- crni papar
- Worcestershire umak
- sok od ukiseljenih zelenih maslina
Priprema:
- Ohladite sok od rajčice, zatim sve sastojke stavite u shaker i promiješajte.
- Kako piće ne bi ispalo previše ledeno, u shaker nemojte staviti led, već gotovo piće natočite preko kockica leda koje ste stavili u čaše.
- Rub čaše prethodno ukrasite šećerom i na kraju piće ukrasite stapkom celera te kriškom limuna i malim ukiseljenim krastavcem nabodenim na štapić.
BEZALKOHOLNA PIÑA COLADA
Sastojci:
- 30 dag zamrznutih kockica ananasa
- 4 velike žlice sladoleda (otprilike 1 šalica)
- 1 šalica kokosova mlijeka
- 1/2 šalice soka od ananasa
- trokutić ananasa s korom i mala trešnja ili višnja za ukrašavanje
Priprema:
- U blender stavite zamrznuti ananas, sladoled, kokosovo mlijeko i sok od ananasa te dobro promiješajte.
- Ulijte u čaše i ukrasite kriškom ananasa na rubu čaše, trešnjom i kišobrančićem.
MOCKTAIL S LEDENIM ČAJEM
Sastojci:
- 1,5 l rooibos čaja
- šaka listića mente
- 1,5 l soka od jabuke, marelice i breskve (pripremite u sokovniku)
Priprema:
- Ovaj mocktail počnite pripremati dan ranije.
- Skuhajte 1,5 l rooibos čaja prema uputi, ohladite i zatim ulijte u posudice za led, a ostalo spremite.
- U svaku udubinu za led stavite listić mente i zatim posudice stavite u zamrzivač.
- Preostali čaj u shakeru pomiješajte sa sokom od jabuke, marelice i breskve.
- Razdijelite u čaše, na vrh stavite kockice leda od čaja s listićima i ukrasite ploškama limuna i koricom limete.
BEZALKOHOLNA MARGARITA OD LUBENICE
Sastojci:
- 1 lubenica srednje veličine, očišćena od koštica i narezana na kockice
- 5 šalica svježe iscijeđenog soka od limete
- 4 čajne žličice sirupa od agave
- 5 jušnih žlica soda-vode ili tonika
Priprema:
- U blenderu sameljite dovoljno lubenice da dobijete 4 šalice pirea.
- Dodajte sok od limete i agavin sirup te ponovno promiješajte.
- Ulijte u 4 čaše i zatim na vrh ulijte soda-vodu ili tonik.
- Ukrasite po želji.
COOLER OD KOKOSA, KRASTAVCA I MENTE
Sastojci:
- 4 šalice kokosove vode,
- 2 krastavca narezana na vrlo tanke ploške
- 120 ml soka od limete
- 30 g šećera
- 30 g nasjeckanih listića mente
Priprema:
- U shakeru pomiješajte kokosovu vodu, krastavce, sok od limete, šećer i listiće mente.
- Ostavite da se hladi 1 do 2 sata i zatim poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....