Preintenzivno natezanje i povlačenje kose, što se događa kod upotrebe gumica i traka za kosu te nošenja pletenica, može oštetiti folikule vlasi i izazvati pucanje ili ispadanje kose
 Getty Images/iStockphoto
možda niste znali

Kosa vam ispada više nego inače? Ovo su mogući uzroci, reagirajte odmah

Stručnjaci tvrde da čovjek u prosjeku dnevno izgubi 100 ili nešto više vlasi. To nije razlog za uzbunu niti znači da ćete uskoro oćelavjeti. Naime, oko 90 posto od vaših 100.000 folikula kose u svakom trenutku stvara nove vlasi. Ostalih deset posto je u fazi mirovanja, odnosno telogenoj fazi, a svaka nova vlas ispada za dva do tri mjeseca, nakon čega je zamjenjuje nova te ciklus rasta ponovno počinje

Nedostatak proteina

Ako tijelu nedostaje proteina, pronalazi razne načine da ih očuva, a to uključuje i zaustavljanje rasta kose. Dodavanje više mesa, jaja, ribe, orašastih plodova, sjemenki i graha u obroke pomoći će u obnavljanju zdravlja kose.


Pušenje

Ni kosa nije imuna na štetu koju uzrokuje pušenje. Toksini u dimu cigarete loše djeluju na folikule vlasi i sprečavaju njen ponovni rast.


Manjak željeza

Željezo pomaže da kosa ostane zdrava. Kada se snizi razina ovog važnog minerala, moguć je gubitak kose. Često se uz ispadanje kose uočavaju i druge naznake niske razine željeza poput lomljivih noktiju, žute ili blijede kože, otežanog disanja, slabosti i brzih otkucaja srca.


Stres

Prevelik stres može potaknuti imunosni sustav tijela da napadne folikule vlasi. Mnogo brige i tjeskobe također će lako zaustaviti rast kose i potaknuti njezino ispadanje.


Prejako trljanje kose

Ponekad je za ispadanje krivo prejako trljanje kose i korištenje previše šampona. Suviše četkanja kad je mokra, trljanje vlažne kose ručnikom ili prekomjerna i prečesta upotreba četki vlasi čine lomljivim i sklonim ispadanju.


Previše stiliziranja

Ponekad je može uništiti i pretjerivanje s oblikovanjem frizure. Svakodnevno korištenje sušila za kosu, pegli i aparata za kovrčanje isušuje vlasi i utječe na njihovo lomljenje i ispadanje. Boje, sprejevi i gelovi za kosu također nisu saveznici zdrave kose.


Simptom drugih bolesti

Gubitak kose simptom je više od 30 bolesti, uključujući sindrom policističnih jajnika, lišajeve na vlasištu, poremećaj štitnjače i autoimune bolesti. Kosu je također moguće izgubiti i kada imate gripu, visoku temperaturu ili infekciju.


Klimakterij

Hormoni koji se mijenjaju lako mogu dovesti do ispadanja kose, a to bi trebalo prestati za otprilike šest mjeseci. Ako se gubitak kose pojačava na tjemenu, obratite se liječniku.


Poremećaj prehrane

Anoreksija i bulimija uzrokuju ispadanje kose jer tijelo ne dobiva dovoljno hranjivih tvari.


Hrana za kosu

Kako biste održali kosu sjajnom, jedite losos i orahe (obiluju omega-3 masnim kiselinama), špinat i mrkvu (bogati su vitaminom A), brazilske orašćiće (sadrže selen) te kamenice i indijske oraščiće (bogati su cinkom). Sve te namirnice pomoći će u očuvanju zdravlja kose i vlasišta, baš kao i odgovarajući unos mliječnih proizvoda s malim udjelom masti, cjelovitih žitarica i povrća. Od tih namirnica imat ćete dvostruku korist, jer su jednako dobre i za kosu i za srce.

Linker
02. lipanj 2024 05:55