Jutarnje čišćenje je najbolja opcija jer imate najviše energije i motivacije

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Napravite svoje sredstva za čišćenje

Influencerica za čišćenje otkrila kako u sat vremena možete očistiti cijelu kuću

Danielle Dixion tvrdi da je kuću moguće očistiti za 60 minuta


Naši domovi posljednje dvije godine postali su mjesto za gotovo sve što činimo. Radimo od kuće, vježbamo, a oni koji imaju djecu imaju i učionicu. Naravno, zbog vremena koje provodimo u kući, pravimo i više nereda. Sigurni smo da želite da vaša kuća bude čista, ali nekad se jednostavno to čini nemogućim uz silne obveze. No, postoji li možda rješenje?

Danielle Dixion je influencerica za čišćenje i tvrdi da je kuću moguće očistiti za 60 minuta, ali morate biti efikasni. S obzirom na to da je supruga i majka dvoje djece, svjesna je kakav nered može nastati u domu.

- Odredite vrijeme kad ćete čistiti i tijekom dana nemojte razmišljati o tome dok ne dođe vrijeme za to. Kad započnete s čišćenjem, ne dopuštajte si druge distrakcije - kaže Danielle.


Prije nego što počnete

Ova influencerica i stručnjakinja za čišćenje ima nekoliko savjeta prije "generalke":

  • Jutarnje čišćenje je najbolja opcija jer imate najviše energije i motivacije. Popijte šalicu čaja ili kave prije nego što počnete kako ne biste došli u iskušenje da napravite pauzu.
  • Odaberite udobnu odjeću koju smijete uprljati. Na mobitelu uključite opciju "Ne ometaj" i napravite playlistu za čišćenje koja će vas držati u pokretu.
  • Započnite s donjim dijelom kuće (ako ga imate) u kojem provodite najviše vremena. On je obično i najneuredniji, a onda krenite prema gore.
  • Neka vam pri ruci bude košara za rublje kako biste mogli očistiti nered.
  • Djeca neka budu zaokupirana filmom, igranjem ili neka se partner pobrine za njih.
  • Za svaku sobu namjestite štopericu, a kad vrijeme prođe, krenite dalje.


Kuhinja - pećnicu očistite dok spavate (10 minuta)

Večer prije možete započnite s čišćenjem pećnice. Napravite sredstvo od 80 ml vode, 80 ml octa i 130 grama sode bikarbone. Sredstvo nanesite na unutrašnjost pećnice (izbjegavajte grijače). Sljedeći dan je dovoljno da isperete sredstvo sapunicom.

Nakon toga, očistite i maknite prljave tanjure, šalice, lonce i tave. Kako biste uštedjeli vrijeme, možete ubaciti krpe za čišćenje u perilicu kako biste ih oprali.

Obrišite sve površine. Soda bikarbona i limun su odlično rješenje kako biste se riješili vodenih mrlja na slavinama.

Ako nemate vremena za pranje podova, samo ih usisajte. Usisavač može iskoristiti kako biste se riješili i mrvica unutar ormarića.


Dnevna soba - 10 minuta

U košaru za pranje stavite sve što ne treba biti u dnevnoj sobi, kao što su prljave čaše i tanjuri.

Dobro otresite jastuke i deke, a zatim ih složite prema vlastitoj želji. Neka vam prioritet bude brisanje prašine sa stolića za kavu kako biste se riješili svih mrlja od prljavih tanjura i čaša. Nemojte dopustiti kućnim ljubimcima ulazak u prostoriju dok ju čistite. Dok čistite koristite gumene rukavice kako biste maknuli dlake iz dvosjeda, trosjeda ili fotelja.

Prije usisavanja istresite sodu bikarbonu po tepihu kako biste uklonili sve prljavštine i neugodne mirise. Također otvorite prozore kako bi ušao svježi zrak, a onda usisavajte.

Nemojte zaboraviti na lajsne i prostor iza kauča i fotelja.

- Usisavanje je uvijek zadnji čin jer želim prvo srediti sve što potencijalno može uprljati tepih - objasnila je Danielle.


Kupaonica - octom očistite tuš kabinu (15 minuta)

Glavu tuša možete očistiti večer prije. Stavite ju u plastičnu vrećicu napunjenu octom i pustite da se natopi preko noći. Kad je sljedeći dan izvadite iz vrećice, prebrišite ju i sjajit će se. Isto tako, možete obrisati vodene mrlje i prljavštinu oko umivaonika pastom za zube i krpom za brisanje.

Pošpricajte umivaonik i kadu ili tuš sredstvom za čišćenje (prema vlastitom izboru) i pustite da odstoji nekoliko minuta dok čistite druge dijelove kupaonice.

Uvijek nosite rukavice dok čistite toalet.

- Obično započinjem s čišćenjem vanjskog dijela wc prema unutrašnjosti kako ne bih širila klice uokolo. Uz to nekoliko puta ispirem spužvicu - kaže Danielle.

Mrlje od vode možete isprati i jednostavnim sredstvom u omjeru 1:1 vode i octa (npr. 50 ml vode i 50 ml octa). Poprskajte sredstvo, obrišite mokrom krpom, ponovite i isperite toplom vodom. Možete ga iskoristiti za sve sanitarije.

Usisajte i prebrišite podove. Na kraju zamijenite ručnike tako da sve izgleda čisto i svježe.


Dječja soba - igrajte se (10 minuta)

- Spremanje igračaka u kutije i ormare odmah će učiniti sobu urednijom, a ako su vaša djecu u blizini, možete ih uključiti jednostavnim zadacima - rekla je Danielle.

Možete im dati 60 sekundi da spreme knjige, naprave krevet i spare čarape.

Ako imate malu djecu, njihove plastične igračke možete oprati u perilici za posuđe. Isto tako, Danielle navodi da ih potaknete na to da obrišu pošarane zidove (to mogu učiniti gumicom ili spužvicom).

Kad spremite njihove krevete, pogledajte ispod! Sigurno ćete pronaći još nešto što biste trebali očistiti.


Spavaća soba - zataknite pokrivač u okviru kreveta (10 minuta)

Prvo očistite sobu tako što ćete staviti odjeću koja leži uokolo u košaru za rublje. Nakon toga, spremite krevet. Soba će odmah izgledati čišće. Otresite jastuke i zataknite pokrivač u okvir kreveta.

Dodatan savjet: Kad mijenjate posteljine, odnosno kad ju slažete nakon pranja i sušenja, uvijek ju držite u paru. Tako ćete najlakše pronaći "komplete" posteljine.

Otvorite prozore kako bi svježi zrak ušao u sobu. Ako prozori i ogledala trebaju čišćenje, kapljica deterdženta za suđe u čaši vode će biti dovoljna. U slučaju da imate viška vremena, možete prebrisati maramicama.

Naravno, na kraju usisajte podove.


Posljednjih pet minuta

- Usisajte stepenice, obrišite rukohvate, sve tragove ruku na vratima ili zidovima i sve prljave lajsne - kaže Danielle.

Dodaje kako takve sitnice mogu napraviti veliku razliku po pitanju toga kako se osjećate u kući.

Na kraju, sve stvari iz košare za rublje stavite na svoje mjesto.

Napokon ste gotovi. Bravo!

Linker
11. svibanj 2024 16:37