Jeste li znali da su maline i različite žitne pahuljice kombinacija za čistu peticu?
 Foto: Istock
Osvježavajuće bobice

Štite od raka pluća, prostate i jednjaka, zato uživajte u njima dok ih ima

Maline su dobar prirodan izvor vitamina C i nekih vitamina B skupine što doprinosi protuupalnom djelovanju i jačanju imuniteta.

Malo tko može odoljeti slatkim sočnim malinama. Tijekom uzgoja zahtijevaju dosta vode, nježne su i teško podnose transport pa su pravi sretnici oni koji ih imaju u svome vrtu. Jedu se sirove, od njih se pravi ukusni džem, a naši su preci njihov ocat preventivno koristili protiv kuge.

Zdravlje bubrega

Maline su dobar prirodan izvor vitamina C i nekih vitamina B skupine što doprinosi protuupalnom djelovanju i jačanju imuniteta. One sadrže vlakna, šećere i mineralne tvari poput kalija, kalcija, magnezija, mangana te željeza. Izvrsno nas oporavljaju od umora i klonulosti. Uz to, u malinama su prisutni polifenoli (antocijanini); dokazani antioksidansi. Među njima se ističu katehini koji djeluju antikancerogeno.

Prisutna galna kiselina štiti prostatu od pojave raka, a ima i antioksidativno djelovanje; tri puta jače od vitamina C i E.

Elaginska kiselina pokazuje antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva te zaštitno djeluje protiv raka debelog crijeva, pluća i jednjaka. U malinama je prisutan i kvercetin koji doprinosi zdravlju očiju, borbi protiv gripe i prehlade te sprječava pojavu raka. Njihovi tanini pomažu zarastanje rana što svakako podupire ulogu vitamina C u stvaranju kolagena.

Konzumiranje malina pridonosi opuštanju krvnih žila i sprječava nepoželjnu oksidaciju LDL kolesterola (ključnog koraka u razvoju ateroskleroze). Ovo voće isto tako odlično djeluje na pamćenje i zdravlje bubrega.

I zato, nemojte dvojiti. Osladite se malinama.

Nutritivna i energetska vrijednost malina

(100 g malina)

  • energetska vrijednost: 46 kcal
  • ugljikohidrati: 8.6 g
  • bjelančevine: 1.1 g
  • masti: 0.5 g
  • vlakna: 5.4 g
  • voda: 82 g
  • kalij: 184 mg
  • magnezij: 22 mg
  • vitamin C: 20 mg

Na brzinu, a dobro

Ujutro smo često u žurbi i nemali broj nas s nogu za doručak pojede krafnu ili lisnato iz pekarnice. Vjerujte mi da za dobar doručak ne treba mnogo vremena. Pola šake malina izmiksajte s 2 dl tekućeg jogurta i 1/2 jušne žlice zobenih pahuljica. Jutarnja slastica je gotova u trenu.

Jeste li znali da su maline i različite žitne pahuljice kombinacija za čistu peticu? Iako su slatke, maline pomažu reguliranje šećera u krvi jer njihove aktivne tvari remete razgradnju škroba iz pahuljica.

Pozitivan je to učinak koji sprječava nagli dotok glukoze u krv i povišenje njezine koncentracije.

Zasladite svoj život malinama

Sezona malina nažalost ne traje dugo pa njihove blagodati valja na vrijeme iskoristiti. Evo nekoliko ideja.

- Propirjajte maline i dodajte im cimet te dobivenom smjesom namažite palačinke. Pospite mljevenim orasima i ... uživajte. (Nije potrebno dodavati šećer.)

- Od malina i tekućeg jogurta napravite svoj voćni jogurt.

- Napravite voćnu salatu od banane, kruške i malina.

Što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
01. studeni 2024 11:31