glavica kupusa od 1.5 kg
1 ½ jušna žlica soli
1 jušna žlica kima
široka posuda za miješanje
veća staklena tegla širokog grla
manja zatvorena staklenka napunjena kamenčićima ili rižom
gaza ili slična prozračna pamučna tkanina
komad konopa
Priprema:
Ruke, te svo posuđe i pribor moraju biti čisti i suhi. Na ovaj se način omogućava rast poželjnih bakterija mliječno-kiselog vrenja, a sprječava rast onih nepoželjnih.
- Očistite kupus od oštećenja i nečistoća. Uklonite mu tvrdu sredinu. Izrežite ga na tanke rezance.
- Stavite izrezani kupus u posudu za miješanje i pospite solju. Dobro miješajte sol i kupus barem 10 minuta. Treba se izdvajati tekućina. Dodajte kim i sve još jednom izmiješajte.
- Kupus potom stavljajte u veliku staklenku i svaki put ga dobro pritisnite vanjskom stranom dlana. Na kraju ulijte tekućinu koja je zaostala u posudi za miješanje.
- Na vrh izribanog kupusa stavite manju zatvorenu staklenu teglu napunjenu kamenčićima ili rižom (naravno, nekuhanom). Prekrijte gazom i zavežite. Na ovaj način omogućeno je kolanje zraka, a istodobno spriječen ulazak insekata i prašine.
Savjet više!
Važno je da je kupus tijekom kiseljenja uronjen u nastalu tekućinu kako ne bi došlo do razvoja plijesni. Kada ste u prilici, nekoliko puta u danu, provjerite kako napreduje kiseljenje i svaki put žlicom pritisnite kupus priljubljen uz stijenke posude. Kiseljenje traje neko vrijeme. Za manju količinu u staklenci, potrebno je barem pet dana. Nastavite kupus kiseliti i nakon toga. Kada vam bude dovoljno kiseo, stavite ga u hladnjak.
Ne brinite!
Tijekom kiseljenja mogu se pojaviti mjehurići i pjena, no to vas ne mora zabrinjavati. Rezultat su djelovanja dobrih bakterija mliječno-kiselog vrenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....