Ne bude li iznenađenja, ovaj će vikend biti pravi proljetni; kao stvoren za boravak u prirodi. Šteta je ostati kući. Zašto ne pobjeći iz gradske vreve u prirodu na čisti zrak? Boravak u prirodi smiruje, liječi i obnavlja. Šetajte, trčite, uživajte. Osvrnite se malo oko sebe. Vjerojatno ćete uz poljske putove i rubove šuma zapaziti koprivu. Uberite je. Eto izvrsnog eko ručka bez i malo muke i truda. 'Niti sadili, niti kopali', što bi se reklo.
Iskreno, svima nam je dosadilo zimsko povrće, i jedva smo dočekali mladi špinat, potočarku, i matovilac. Kao djeca se veselimo rotkvicama i omletu sa šparogama.
Vjerojatno ste čuli o izvrsnoj kombinaciji kuhane koprive i špinata ili blitve s krumpirom. Ako već niste, pripremite ovo jednostavno jelo. Poznatog je, a opet drugačijeg okusa.
Vrhovi koprive se beru dok je još mlada; prije nego procvjeta. Sada je vrijeme iskoristiti njezinu ljekovitost i gastronomsku podatnost.
Kopriva za zdravlje
Proljeće je, priroda se budi, no nažalost, mnogi ljudi u ovo doba godine pate od peludne hunjavice. Uključite koprivu u svoj jelovnik. Rezultati znanstvenih studija daju naznake kako ona može biti od koristi kod alergije na pelud.
Kopriva je dobrodošla i kod povišenog šećera u krvi. Pomaže njegovu normalizaciju, a time sprječava pojavu šećerne bolesti tipa II. Ranije se ova bolest vezala uz starije osobe, a danas, nažalost, sve više pogađa mlade, pa čak i djecu. Ova biljka sudjeluje i u snižavanju visokog krvnog tlaka još jedne tegobe vezane uz tjelesnu neaktivnost i loše prehrambene navike.
Nije zanemarivo znati kako ova samonikla biljka pozitivno utječe na jetru. Potiče lučenje njezinih enzima i sprječava nastajanje masne jetre. Osim listova, ljekovita svojstva ima i korijen koprive. Posebno je od koristi muškarcima jer štiti zdravlje prostate sprječavajući pojavu raka.
Kako koprivu uključiti u prehranu?
- Iskoristite proljeće i obogatite koprivom svoj jelovnik.
- Skuhajte koprivu lešo s krumpirom i blitvom ili špinatom.
- Kuhanu koprivu dodajte nadjevu za pitu zeljanicu.
- Dodajte koprivu juhi od brokule ili špinata.
- Sitno isjeckanom koprivom obogatite povrtna variva.
- Kopriva je kvalitetan sastojak vegetarijanskih popečaka.
- Kuhana usitnjena kopriva izvrstan je dodatak omletu s polutvrdim sirom i jajima.
- Dodajte koprivu povrtnom rižotu.
- Kopriva je zanimljiv sastojak zljevanke od kukuruznog brašna i svježeg sira.
Prirodno sredstvo protiv lisnih ušiju
Osim u kulinarstvu, kopriva je svoju primjenu našla i u eko poljoprivredi. Dokazano je učinkovita protiv lisnih ušiju.
Kako bi vaše biljke i nakon proljeća imale koristi od koprive, za pripremu ovog zaštitnog sredstva koristite suhu koprivu. Na 10 litara kišnice ide 200 g osušene koprive.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....