Nakon niza oblačnih i prohladnih dana, danas nam se nad selom konačno ukazalo sunce. Brže bolje su to iskoristile lukave domaćice i na prepad provele opću mobilaziciju raspoloživih domaćih snaga. Upreglo se bez milosti i mlado i staro. Zdravo i polubolesno. Zahuktalo se selo i kolektivno ubacilo u četvrtu. Svojski su se tresle deke, prali prozori i tukli nedužni tapeti.
Tako, zadovoljno su na kraju dana rezimirale gazdarice smišljajući sutrašnju radnu akciju. Jer vremena je malo, a posla puno. Treba još napraviti kolače, obojati jaja, naručiti odojka, narezati pršut, kupiti rotkvice i mladi luk. Uskrs samo što nije stigao.
Iako rotkvica, hrena i mladog luka sada već na tržištu ima tijekom cijele godine, nekako nam najbolje prijaju upravo sada. Pečenu janjetinu izvrsno ljubi ljutika, kuhanu šunku hren, a hrskave rotkvice savršene su družice kuhanim jajima za uskrsni doručak.
Rotkvice
Rotkvice su uistinu posebne. Neodoljive su nam zbog svoga izgleda, ali i paprenog, pomalo žarećeg okusa. Sadrže vitamin C, a tu su još svima nam potrebna vlakna, magnezij, kalij, kalcij te glukoza i fruktoza zbog kojih su slatkaste. Rotkvice povećavaju apetit, doprinose stvaranju žuči, pomažu probavu, sprječavaju zatvor stolice i djeluju kao diuretik.
Preporučuju se ljudima koji imaju jetrene tegobe, uvećanu slezenu i žuticu. Zanimljivo je reći kako se u nekim djelovima svijeta rotkvice, osim svježe, konzumiraju i kuhane; zajedno korijen i listovi.
Mladi luk
Mladi luk se kod nas obično jede svjež kao salata uz pečeni odojak ili janjetinu. Njegovi su zeleni listovi bogat izvor vitamina C i karotenoida, a tu su i aromatične tvari sa sumporom koje djeluju protiv bakterija i gljivica. Mladi luk pokazuje antioksidativno djelovanje što svakako ima pozitivan učinak na naše zdravlje. Štoviše, listovi imaju izraženiju antioksidativnu aktivnost od same lukovice pa to sada u proljeće treba iskoristiti.
Luk pomaže probavu te doprinosi sniženju koncentracije masnoća i glukoze u krvi. Može se kuhati i pržiti, no učinak je bolji kada ga jedemo svježega.
Hren
Aromatični hren je omiljen u našim sjevernim krajevima. Sadrži vitamin C čime doprinosi jačanju imuniteta sada u ovom prijelaznom razdoblju iz zime u ljeto. Aktivne tvari hrena smanjuju oksidaciju masti kao i apsorpciju kolesterola iz hrane čime doprinose snižavanju njegove koncentracije u krvi.
One k tome sprječavaju pojavu raka te sudjeluju u uništavanju njegovih stanica.
Što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.
Želim vam dobar tek i sretan Uskrs.
- rotkvice
- matovilac
- potočarka
- feta sir
- sezam
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- svježe iscijeđeni limunov sok
Priprema:
- U prikladnu posudu stavite oprane rotkvice, matovilac i potočarku te na ulju blago poprženi sezam.
- Zaklopite i odložite u hladnjak.
- Na poslu, netom pred konzumiranje salatu začinite limunovim sokom i uljem.
- Uz nju dobro ide heljdin ili raženi kruh.
- 1 šalica kvalitetnog domaćeg jogurta
- 1 jušna žlica sitno izribanog hrena
- 2 češnja češnjaka (izrezati ga sitno)
- 1 jušna žličica usitnjenog vlasca
- 1 čajna žličica svježe iscijeđenog limunovog soka
- svježe mljeveni papar, sol
Priprema:
- Sve sastojke izmiješajte u homogenu smjesu.
- Poklopite i ostavite u hladnjaku barem 1 sat da se okusi prožmu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....