Sastojci (za 4 osobe):
- 700 g sipe
- 450 - 500 g luka
- 260 g riže okruglog zrna
- 100 g bijelog vina
- 80 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ribani tvrdi sir
- češnjak
- sol
- papar
- ružmarin
- peršinov list
- lovor
- majčina dušica
- mažuran
Priprema:
Prvi korak je da očistite sipu i odstranite crnilo koje će vam trebati za ovaj rižoto, a to se radi tako da sipu okrenemo leđima na radnu plohu, prerežemo je po dužinu uzduž "trbuha" i oprezno, kako ne bismo razlili crnilo, odstranimo vrećice u kojima se krije. Odložite ih u zdjelicu i krenite s pripremom jela.
- Na zagrijanom ulju popržite izrezani luk da postane staklast.
- Dodajte očišćenu i izrezanu sipu. Pirjajte na blagoj vatri uz povremeno miješanje dok tekućina ne ispari.
- Potom dodajte vino i sve začine. Nastavite pirjati oko pola sata na niskoj vatri uz dolijevanje tople vode ili ribljeg temeljca po potrebi.
- Dodajte opranu rižu, još dolijte vode ili ribljeg temeljca i promiješajte. Kuhajte na blagoj vatri oko 40 minuta uz često miješanje i dolijevanje vode (temeljca) po potrebi.
- Kad vidite da je riža još malo i gotova u rižoto dodajte vrećice sa crnilom - ne brinite, u kuhanju će se raspasti i dati poseban okus jelu. Vatru ugasite, lonac poklopite i ostavite da odstoji do 10 minuta, a potom servirajte.
Gotovi rižot pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz ribani sir.
Uz ovaj rižoto kao salata odlično ide zelena salata, matovilac, potočarka, rajčica, krastavci, mladi kupus, maslačak …
Savjet +
1. Kada se radi rižoto, nema šetnje okolo. Lako zagori, pa nad njime treba doslovno stražariti, često ga miješati i dodavati mu malo po malo tekućine.
2. Da hobotnica, sipa ili muzgavci budu mekši, u lonac u kojem se kuhaju uvijek stavim pluteni čep. Ne znam ima li to neke koristi, no tako su me učili.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....