Uz malo dobro volje i ljubavi, i vaša najjednostavnija domaća juha biti će raskošnog okusa.
 Foto: iStock
Nisu ništa posebno

Ako mene pitate, bolje nikakva, nego juha iz vrećice...

Rekla bih "Bolje ništa, nego bilo što". Zašto? Pročitajte deklaraciju instant juhe i biti će vam sve jasno. Kao dan.

Prije nekih 20-tak godina, Željan, brat sestrine najbolje prije je revno za nagradnu igru skupljao vrećice instant juha. I trud mu se isplatio. Dobio je za nagradu putovanje na Advet u Beču.

"Kad može on, mogu i ja", polakomih se brzo. Sljedeće sam godine nakupovala svih mogućih i nemogućih juha čvrsto vjerujući da je glavna nagrada moja. Gdje god pogledam, šarene vrećice. "Ali što je to u usporedbi sa putovanjem?", tješim samu sebe maštajući kako bratwurst, glühwein i lebkuchen samo čekaju na me'. I što je na kraju bilo? Kao što možete pretpostaviti, investicija mi se nije isplatila. Beč vidjela nisam, a juhe nitko kući nije želio jesti. Jednostavno nismo naviknuli na njihov okus.

Znate li što jedete?

Iskreno, nisam obožavatelj juhe. I ako ju iz nekog razloga sama ne kuham, ne jedem je taj dan uopće. Rekla bih "Bolje ništa, nego bilo što". Zašto? Pročitajte deklaraciju instant juhe i biti će vam sve jasno. Kao dan.

Npr. juha od gljiva sadrži najviše brašna i obranog mlijeka. Tu je samo 1% sušenih gljiva! Istinu govorim. Pročitajte deklaraciju i uvjerit ćete se sami. Tu su još pojačivači okusa - mononatrijev glutamat i dinatrijev inozinat, ekstrakt kvasca, te drugi sastojci. Mnoge od njih ne dodajete svojim domaćim juhama.

Neki među nama ne podnose mononatrijev glutamat. On može dovesti do svrbeži vrata, glavobolje, suhoće usta, vrućine u licu i drugh zdravstvenih posljedica. Ekstrakt kvasca sadrži biogene amine koji kod osjetljivih ljudi također mogu izazvati glavobolje.

Povrće i meso koje sadrže instant juhe je dehidrirano. Izgubilo je određenu količinu hranjivih tvari, a time i kvalitetu. O okusu da ne i govorim. Meni su sve te juhe sličnog okusa.

Ipak, u svemu valja tražiti korist za sebe, pa i u juhama. Pogledajte kakvih sve vrsta ima u trgovini i koji su začini u njima. Ukradite ideje. Juha od brokule, od cvjetače, od buče, proljetna, pileća s noklicama, s mesom, svatovska, … Od začina tu su celer, peršin, luk, češnjak, kopar, … Ništa što nemate kući. I uistinu juhe iz vrećice nisu ništa posebno. Uz malo dobro volje i ljubavi, i vaša najjednostavnija domaća juha biti će raskošnog okusa. Prava svatovska.

Mali savjeti

Bilo da se radi o bistroj domaćoj goveđoj ili povrtnoj krem juhi, nećete pogriješiti dodate li im celer, peršin, mrkvu i luk.

Ukoliko ste zaposleni, svaka vam je minuta važna. Povrće za juhu operite i očistite večer prije kako bi ga brzinski mogli staviti kuhati kada se s posla vratite kući. Radite li mesnu ili riblju juhu, kuhano povrće nemojte bacati. Usitnite ga štapnim mikserom.

Kuhanu tjesteninu koje je ostalo viška od večere prethodnog dana, usitnite i dodajte kuhanoj juhi. Kad su ukućani gladni, svaka mala ušteda vremena mnogo znači.

Ako uvečer pravite palačinke, ostavite jednu za sutrašnju juhu. Usitnjeni peršin i na tanke rezance izrezanu palačinku prije posluživanja dodajte bistroj juhi. Bit ćete oduševljeni rezultatom.

Začini i domaće juhe

  • Bosiljak odlično pristaje juhi od rajčice.
  • Peršin. Usitnjeni peršin dodajte juhi netom prije služenja. Jednostavna je i lijepa dekoracija koja ljubi gotovo sve kombinacije mesa i povrća.
  • Cimet i šafran odlično idu uz juhu od buče i slatkog krumpira.
  • Origano je dobar dodatak juhi od brokule.
  • Kim je zamimljiv sastojak juhe od cvjetače, bijele buče.
  • Kopar se voli s krem juhom od buče ili krumpira.

500 g brokule
100 g mrkve
50 g luka
30 g peršinova korijena
3 celerove stabljike
5 g brašna
10 g ulja
sol
svježe mljeveni papar
malo origana
peršinov list za posipanje
1,2 litre vode

Priprema:

  1. Očistite, operite i izrežite povrće. Ukoliko vam se stabljika brokule čini drvensta, ipak ju nemojte baciti. Ogulite ju i usitnite.
  2. Na ulju popržite izrezani luk da postane staklast, a na njemu potom blago popržite brašno.
  3. Dodajte povrće i kratko ga propirjajte na laganoj vatri. Dolijte vodu, dodajte začine i kuhajte.
  4. Kada je povrće skuhano, uklonite celerove stabljike. Mrkvu na trenutak izvadite.
  5. Juhu maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. U juhu vratite mrkvu, pospite peršinom i poslužite.

Savjet više!

Po želji, u vruću juhu možete dodati žlicu vrhnja i prepečene kockice kruha. A mrkvu možete i usitniti ili u potpunosti izbaciti jer svi znamo koliko djeca znaju biti izbirljiva :)

Linker
17. studeni 2024 08:43