Kuhari iz Mađarske, Srbije, Rumunjske i Bugarske donose jela za prste polizati.
 Foto: Mihai Stetcu, TLC
Brzi i ukusni recepti

Zašto ove godine ne biste nepce iznenadili nečim sasvim novim?

Odlični kuhari će vam svojim receptima pomoći pripremiti nevjerojatnu božićnu večeru za obitelj i prijatelje.

Jeste li i vi jedni od onih koji svake godine pripremaju ista božićna jela? Ako je tako, možda je vrijeme da to promijenite i uvedete neke novitete. Vjerujte nam, s ovim receptima, vaša će se večera dugo prepričavati. A tu su i odlični kuhari koji će vam pomoći pripremiti nevjerojatnu božićnu večeru za obitelj i prijatelje.

Tradicionalna jela

Naime, na kanalu TLC svake srijede u 20 sati ide serijal 'Najbolja božićna večera'. Riječ je o kulinarskom showu u četiri dijela, čiji kuhari iz Rumunjske, Bugarske, Mađarske i Srbije donose zaista različita jela za božićne blagdane. Svaka epizoda, u trajanju od 30 minuta, će prikazati jednog od četiri kuhara - kuhara Foa iz Rumunjske, Ivana Mancheva iz Bugarske, Andraša Jokutija iz Mađarske i Nenada Gladića iz Srbije. Kuhari će uživo pripremati dva tradicionalna jela i prezentirati jedno jelo koje su pripremili ranije, a svako je jelo specifična za pojedinu zemlju. Snimanja su se odvijala u Bukureštu i Rumunjskoj početkom studenog.

Mašta i lokalni recepti

Poznati kuhari bit će u središtu pozornosti, te će korištenjem tradicionalnih pribora, mašte i lokalnih recepata, pripremat ukusna božićna jela, dok će ostala trojica promatrati, komentirati i na kraju, okusiti krajnji proizvod.

Mi vam donosimo njihove odlične recepte, koji će vas sigurno inspirirati. Dobar tek!

Za tijesto:

  • 700 g bijelog brašna
  • 1 žličica soli
  • 5-6 dl tople vode
  • 3 žlice ulja + 0,5 dl za podmazivanje
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje (za premazivanje prije pečenja)

Za punjenja:

Punjenje sa sirom

  • 150 g mekog sira
  • 20 g suhih gljiva namočenih u toplu vodu
  • 1dl jogurta
  • 1 jaje
  • sol, papar, origano

Punjenje s mljevenim mesom i krumpirom

  • 150 g mljevenog mesa (ako je moguće pola govedine i pola svinjetine, ako nije moguće onda samo svinjetina)
  • 1 veliki krumpir (narezani)
  • 1 velika glavica luka (nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • sol, papar, ulje

Punjenje s jabukama i suhim voćem

  • 1 velika jabuka (oguljena, narezana i procjeđena od soka)
  • 3 velike žlice meda
  • 20 g grožđica
  • 20 g nasjeckanih otkoštenih šljiva
  • 50 g nasjeckanih oraha
  • 50 g nasjeckanih sjemenki bundeve
  • 70 g krušnih mrvica
  • 0,5 dl ulja
  • cimet, muškatni oraščić, kardamom (u prahu)
  • šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:

  1. U veliku zdjelu za miješanje stavite brašno, sol i ¾ vode. Počnite miješati tijesto uz dodavanje ulja i ostatka vode. Miješajte 10 minuta sve dok tijesto ne postane mekano, elastično i ne lijepi se za prste. Premjestite tijesto na radnu plohu i mijesite ga još malo. (Vrijeme pripreme 15 minuta)
  2. Podijelite tijesto na tri dijela istih veličina, dobro ih nauljite i ostavite da stoje 20 minuta prekriveni plastičnom folijom.

Punjenje sa sirom

Vrijeme pripreme 5 minuta

Na tanko narežite natopljene gljive, razdrobite sir i pomiješajte s ostatkom sastojaka.

Punjenje s mljevenim mesom

Vrijeme pripreme 10 minuta

  1. Stavite nasjeckani luk na vruće ulje u tavu i pirjajte dok luk ne omekša.
  2. Dodajte krumpir, pržite nekoliko minuta, a zatim dodajte mljeveno meso, češnjak, sol i papar.
  3. Pržite i miješajte dok meso ne poprimi zlatno smeđu boju.

Punjenje s jabukama

Vrijeme pripreme 2-5 minuta

  1. Izmiješati sve sastojke (osim krušnih mrvica i ulja) u zdjelu.
  2. Svaki dio tijesta prvo raširite s rukama, a zatim ga pažljivo razvucite preko obične pamučne kuhinjske krpe u svim smjerovima dok ne postane tanak kao papir.
  3. Posipajte punjenje ravnomjerno na razvučeno tijesto i zatim posipajte malo ulja. Zarolajte tijesto podizanjem jedne strane kuhinjske krpe. Oblikujte ga u željeni oblik i stavi ga u kalup za pečenje.
  4. Ponovite isti postupak s mesnim punjenjem.
  5. Kod punjenja od jabuka prvo pospite krušne mrvice i malo ulja, a zatim nastavite istu proceduru kao što je navedeno za sirno i mesno punjenje.
  6. Kada su sve pite spremne za pečenje kistom ih premažite jajetom. (Ukupno vrijeme pripreme 30 minuta).
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 20 minuta. Zatim izvadite savijače i zalijte ih s rastopljenim maslacem i malo vode. Nastavite ih peči još 10 minuta. (Ukupno vrijeme pečenja 30 minuta).
  8. Uzmite savijače iz pećnice i pustite da se ohlade prekrivene pamučnom kuhinjskom krpom.

  • 40 dag svježeg špinata
  • 40 dag kozjeg sira
  • 10 dag gljiva
  • 4 pelata
  • svežanj mladog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 100 ml vrhnja
  • 90 g maslaca
  • 4 sušene rajčice
  • 50 g bundeve
  • sol i crni papar
  • 12 dag peršina

Priprema:

  1. Operite i ocijedite špinat.
  2. Stavite maslac u zagrijanu tavu i dodajte spreman špinat, pelate od rajčice, mladi luk narezan na kockice, gljive i češnjak.
  3. Na kraju, stavite vrhnje i pričekajte dok se umak zgusne. Začinite sa soli, crnim paprom, te maknite s vatre.
  4. Popržite kozji sir na zagrijanoj tavi bez masnoće.
  5. Poslužite sir na povrću, te ga ukrasite čipsom od peršina i kockama bundeve.

  • 120 g maka
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 600 ml mlijeka
  • 1/2 štapića vanilije
  • 10-12 kriške brioša ili slatkog kolača
  • 50 g maslaca
  • 1 komad narančine i limunove kore
  • 2 žličice meda
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Pomiješajte mak i šećer u prahu. Umutite žumanjak s šećerom.
  3. Zagrijte mlijeko te dodajte vaniliju, prstohvat soli, korice naranče i limuna. Pomiješajte ga s žumanjcima i pustite da se zgusnuti, ali pazite da se ne slegne.
  4. Izvadite komadić vanilije, koricu naranče i limuna. Premažite maslacem kalup za pečenje. Slažite slojeve od brioš kriški, na svaki sloj prelijte vrući umak od vanilije, a zatim dodajte mješavinu maka, sloj maslaca i malo meda. Nastavite sve dok se svi sastojci ne potroše. Završite s maslacem na vrhu.
  5. Pecite oko 25 minuta, dok se puding ne slegne i ne poprimi zlatno smeđu boju.
  6. Poslužite mlako, posipano sa šećerom u prahu.
  7. Napravite premaz od šećera na vrhu (kao kod creme bruleea) i možete ga poslužiti uz sladoled od vanilije na vrhu.

  • svinjski but
  • dimljena i sušena slanina
  • dvinjski želudac
  • začinjene domaće kobasice
  • timijan
  • češnjak
  • ljute paprike
  • maslac
  • sol i papar
  • krumpir
  • bijelo vino

Priprema:

  1. Obrežite svinjski but.
  2. Slaninu i kobasice narežite na male komadiće.
  3. Marinirajte meso u svježem timijanu i češnjaku.
  4. Meso obilno premažite maslacem.
  5. Napunite svinjski but s kobasicama i slaninom.
  6. Zamotajte svinjski but u svinjski želudac i zavežite sve špagom.
  7. Dodajte začine.
  8. Sve skupa stavite u pećnicu zajedno s krumpirom i bijelim vinom.
  9. Pecite na 160°C dva i pol sata.

29. prosinac 2024 00:25