SHUTTERSTOCK
upozorenje

Zaslađivači nisu od pomoći u mršavljenju i kontroli težine

Savjetuje se smanjivati slatkoću prehrane od najranije dobi

Planirate li smanjiti tjelesnu težinu kako biste srezali rizik za dijabetes, srčane bolesti ili karcinom, nemojte se oslanjati na zaslađivače koji nisu šećer, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). U tu skupinu ubrajaju, među ostalima, aspartam, acesulfam K, advantam, saharin, sukralozu, steviju i derivate stevije. Smjernice se temelje na analizi podataka iz 283 studije provedene na djeci, odraslima, trudnicama i mješovitoj populaciji.


Bez dugoročne koristi

Rezultati upućuju na to da njihova upotreba ne donosi nikakvu dugoročnu korist u smanjenju tjelesne masnoće kod odraslih i djece, ali i da može imati neželjene učinke. Preciznije, kratkotrajna primjena kod odraslih rezultira malim smanjenjem tjelesne težine i indeksa tjelesne mase bez značajnih učinaka na druge mjere pretilosti ili kardiometaboličkog zdravlja, kao što su glukoza natašte, inzulin, tlak i lipidi u krvi. Dugoročni unos pak može biti povezan s povećanim rizikom za dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i smrtnost od svih uzroka kod odraslih, no dokazi su vrlo niske do niske sigurnosti.

Pokazala se i veza između unosa saharina i raka mokraćnog mjehura, opet s vrlo niskom sigurnošću.


Manje slatkih zalogaja

- Zamjena slobodnih šećera zaslađivačima koji nisu šećer dugoročno ne pomaže u kontroli tjelesne težine te bi valjalo razmotriti druge načine smanjenja unosa slobodnih šećera, kao što je konzumiranje hrane s prirodnim šećerima, poput voća, ili nezaslađene hrane i pića. Ovi zaslađivači nisu esencijalni prehrambeni čimbenici i nemaju hranjivu vrijednost. Ljudi bi općenito od rane dobi trebali smanjiti slatkoću prehrane kako bi poboljšali zdravlje - poručili su iz SZO-a

Linker
05. rujan 2024 15:02