Probudio me u subotu mirisom kave i željom za zdravijom čokoladnom tortom. U njegovom slučaju zdravija torta uvijek znači lchf torta. Kupio je i tamnu kvalitetnu čokoladu pa nisam imala drugog izbora nego ispuniti mu želju.
Ipak, nisam bila totalno altruistična jer i meni se jelo nešto čokoladno i sočno, a opet ne totalno nezdravo…
Kao što vidite nije me teško natjerati na pečenje kolača, uključila sam glazbu, stavila pregaču i pomiješala čokoladu s bademima, kokosovim brašnom i nekoliko domaćih jaja. Napravila sam i kremu - veganski ganache od kokosovog mlijeka te sve dovršila mirisnim domaćim jagodama.
Eh… Tako izgledaju dani koje volim, dani kad je sve laganini i ispunjeno mirisom svježe kave i otopljene čokolade.
Torta je zapravo vrlo jednostavna, to je još jedna varijacija na temu torte bez brašna. Znate već da je kod lchf torte najvažnije voditi računa o kvaliteti čokolade. U posljednje vrijeme često kupim Viviani s 85 posto kakao mase i ona mi se pokazala dobra za pečenje. No nije toliko važno na koji brend ste se odlučili dok god vodite računa da je čokolada napravljena od kakaoa i kakao maslaca s minimalnim dodatkom šećera. Ostalom u čokoladi nije mjesto. :)
Snimila: Andrea Cukrov
Osim čokolade toga tu su i orašastii plodovi koji mijenjaju brašno te jaja i maslac. Nema puno filozofije okolchff torte, no bez obzira na jednostavnost ova se svima svidjela.
Ove torte su također i energetske bombe, izrazito su aromatične i gorkaste. Rekla bih da su to kolači za istinske ljubitelje čokolade. Ipak, bez obzira na to što generalno nemaju loših sastojaka one su i dalje kolači. Mislite na to kad posegnete za repetama.
U koliko niste ljubitelj gorke čokolade ili bi tortu radili za klince onda možete u smjesu dodati neko sladilo poput stevije ili meda.
- 200 g tamne kvalitetne čokolade (min. 75 posto kakao mase)
- 120 g maslaca
- prstohvat soli
- 4 jaja
- 100 g fino mljevenih badema
- 1 vrhom puna žlica kokosovog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 100 ml gustog kokosovog mlijeka
- 100 g tamne kvalitetne čokolade (min. 75 posto kakao mase)
- prstohvat soli
- jagode ili sezonsko voće po izboru
Priprema za tortu:
- Otopite čokoladu i maslac nad parom.
- Kad se otope maknite s pare i ostavite sa strane da se malo ohladi.
- Umiješajte jedno po jedno jaje i prstohvat soli pa sve dobro promiješajte.
- Na kraju dodajte mljevene bademe, kokosovo brašno i sodu bikarbonu.
- Sve dobro sjedinite i prebacite u mali kalup za tortu (20 cm) obložen papirom za pečenje.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 35 – 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom, pazite da je ne prepečete.
- Pečenu tortu odmah izvadite na rešetku i pustite je da se potpuno ohladi.
Priprema za kremu:
- Nad parom otopite kokosovo mlijeko, čokoladu i prstohvat soli.
- Kada dobijete glatku kremu maknite s vatre i dobro ohladite. Cilj je dobiti kremu mazive strukture tako da je nemojte ostavljati predugo u hladnjaku.
- Ovom kremom premažite ohlađenu tortu.
- Na kraju tortu ukrasite i sezonskim voćem. U mom slučaju to su jagode i 'čips' od kokosa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....