Evo jednog pravog deserta koji je predivno kremast, a u njemu se nalaze samo zdravi i hranjivi sastojci. Totalno u kategoriji "guilt free" slatkiša :-)
Riječ je o kremi od riže i lješnjaka napravljenoj bez dodatka šećera i bez glutena i doista je prefina!
Odličan prijedlog za doručak
Čak je ponekad dam svojoj kćeri umjesto doručka ili večere jer u suštini je to integralna riža sa dodacima.
Prvi put sam napravila ovakvo nešto prije par godina i to nekako slučajno. Baš nam se jelo nešto slatko, a imala sam nešto skuhane integralne riže od ručka. Pala mi je na pamet kremica, a s rižom sam sljubila ono što mi se u tom trenutku činilo da bi dobro išlo: lješnjake, kakao, kokosov maslac... and the rest is history :-)
Poigrajte se i vi
Od tad se kremica reinkarnirala u raznim verzijama, a evo je danas sa lješnjacima i čokoladom, servirana sa trešnjama i bobičastim voćem.
Napomene:
- slobodno koristite bilo koje biljno mlijeko
- možete dodati i cimet za jaču aromu
- za jači čokoladni okus slobodno dodajte više kakaa
- ako ne znate kako pravilno skuhati integralnu rižu (jer vam nije fina, jer uvijek ostane žilava, jer se nikad ne skuha dobro i sve slične probleme ;-) - brzo na dhmaya.com i u "Cooking Basics". Tamo ćete pronaći kako :-)
- ako datulje nisu mekane, nasjeckajte ih i stavite u toplu vodu na pola sata da omekšaju jer bi u protivnom blender mogao imati problema s njima. Ja sam koristila "iranske hurme" koje su zaista jako, jako mekane.
A pratite me i na mom Instagram profilu gdje ćete pronaći još puno ovako jednostavnih, ali finih recepata!
Maja
1 šalica skuhane integralne riže
1,5 šalica bademovog ili lješnjakovog mlijeka
½ šalice prženih i oguljenih lješnjaka
3 žlice kakaa
prstohvat soli
5 datulja
1 žlica kokosova šećera ili nekog drugog prirodnog sladila po potrebi
prstohvat vanilije
1 žličica soka od limuna
Priprema:
- Ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok kremica ne postane potpuno glatka.
- Ako treba dodajte još malo mlijeka.
- Ja sam je servirala sa trešnjama, a bilo bi super i sa borovnicama ili jagodama.
Naravno, ako vam se ne sviđa kombinacija čokolade i voća, možete probati i konzervativniju varijantu, recimo sa nasjeckanim lješnjacima ili bademima i komadićima čokolade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....