Pinca, sirnica ili slatka pogača simbol je uskršnjeg stola, a njezin izostanak ili zamjena kruhom smatra se velikim propustom... Nemojte da se dogodi i vama!
 Getty Images/iStockphoto
Za prste polizat

Zamijesite pincu za koju će vas svi tražiti recept!

Ovog Uskrsa nemojte kupiti pincu, već je napravite sami! Po ovom će vam receptu zasigurno ispasti fantastično!

Sada ste vjerojatno već završili s poslom i razmišljate što biste sve trebali ili morali spravili i nabaviti za Uskrs. Jaja za pisanice, šunkica, mladi luk i krumpir, rotkvice i... pinca! Pa, naravno. Kakv je to Uskrs ako na stolu nije pinca!? No, zašto biste ponovno bacali novac na neukusne, preslatke i industrijske proizvode.

Zamijesite domaću, onu koja će vas vratiti u prošlost, oživjeti uspomene na milu baku i blagdane za njezinim stolom.


RECEPT za pincu s grožđicama

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 7 žumanaca
  • 2 cijela jaja
  • 20 dag margarin
  • 2-3 žlice ulja
  • 8 žlica šećera
  • 20 dag grožđica
  • rum
  • naribana korica 1 limuna
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 1 ½ kocka svježeg kvasca
  • 1 žumance (za premazivanje)

Priprema:

  1. Kvasac izmrvite u manjoj posudi, dodajte mu dvije žlice šećera pa miješajte dok kvasac sasvim ne omekša.
  2. Polovicu mlijeka dodajte kvascu, pomiješajte pa na kraju dodajte 2 žlice brašna. Lagano promiješajte i ostavite najmanje pola sata na toplom da se kvasac digne.
  3. Grožđice namočite u rum. Ostavite ih tako sve dok se tijesto diže.
  4. Brašno uspite u veću zdjelu, u sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati žumanca, jaja, margarin, ulje, šećer, limunovu koricu, ostatak ruma, ocijeđene grožđice, uzdigli kvasac i ostatak mlijeka. Dobro izmijesite i ostavite na toplom da se diže sat vremena.
  5. Nakon što se tijesto diglo, dobro ga promijesite i oblikujte po želji. Potom je premažite žumancem i pecite oko 40 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C.


Savjet više! Pincu možete ukrasiti i listićima badema, šećernom ocaklinom, pa i čokoladom - sve ovisi kako volite. Tradicionalno se posipa šećerom u prahu, a prije pečenja se nožem u nju urezuje znak križa.

Holidays breakfast concept with copy space. Easter orthodox sweet bread, kulich and colorful quail eggs with white tulips.
Getty Images/iStockphoto
Uskrsni stol, naravno, uvijek mami mirisima i okusima, a kako bi i izgledao lijepo, dovoljno je prostrijeti stoljnjak, staviti proljetnicu u vazu i oko pince zavezati satensku vrpcu u mašnu.

Pomoći vam mogu i naše drage cure iz Dobre hrane koje su svojim malim, ali spretnim ručicama zamijesile pincu za koju smo ih svi redom tražili recept! A kako to izgleda dok cure iz Dobre hrane mijese ovu tradicionalnu slasticu, pogledajte u videu!

Linker
21. studeni 2024 22:42