Svježi ili suhi, danas su nam doista svugdje nadohvat ruke, no nekad nije bilo tako - bili su cijenjeniji od zlata.
 Foto: iStock
Bez njih ništa ne bi bilo isto

Začini su točka na 'i' svake delikatese

Slastice, jela od ribe, povrća ili mesa, pa čak i paštete - ništa ne bi bilo tako ukusno da nije tih šarenih i aromatičnih dodataka jelima, koji nas svojim aromama uvijek iznova obore s nogu...

Začine poput soli, papra, ružmarina, majčine dušice, origana, cimeta ili klinčića danas možemo naći u svakoj kuhinji. No nekad nije bilo tako i začini su bili luksuzna i vrlo skupocjena roba radi koje su se poduzimale ekspedicije na drugi kraj svijeta i kojima se trgovalo kao danas sa zlatom i draguljima.

Još su povjesničari iz staroga Rima upozoravali kako su neki spremni potrošiti čitav imetak za malu dozu papra, a sol je bila toliko cijenjena da je korištena kao sredstvo plaćanja. Čak je i slavni Marko Polo na svoje putovanje na istok krenuo vođen upravo željom da donese skupocjenih začina, a umješni trgovci često su izmišljali nevjerojatne priče o porijeklu začina koje su prodavali kako bi im dodatno podigli cijenu. Uvjeravali su svoje kupce da pojedini začin u svojoj spilji čuva strašan zmaj ili je, da bi se do njega došlo, potrebno poduzeti kakav drugi jako opasan pothvat. Začini su bili skupi i rijetki, a imati punu kuhinju začina bila je stvar prestiža.

Začini su i danas nezaobilazni u kuhinjama diljem svijeta, a mnoga jela postaju to što jesu tek kad svoju čaroliju odrade mirisni začini. Pašteta je tako tek obična pasta od mesa ili ribe dok god joj začini ne daju onaj prepoznatljivi okus i aromu koju svi volimo.

Pa koji se to začini najbolje snalaze u paštetama?

Sol

Sol je u paštetama neizostavna i njome zapravo započinje začinjavanje. Također, zbog joda koji sadrži, sol je neophodna i za naše zdravlje tako da ju valja redovito konzumirati. No i sa solju se može pretjerati, pa je prilikom soljenja pašteta važno uzeti u obzir koliko su slani ostali sastojci kako ne bi pretjerali i paštetu zasolili previše.

Papar

Bez obzira birate li crni, bijeli ili zeleni, papar će pašteti dodati onu neizostavnu oštrinu okusa, a ovisno o vašim preferencijama, možete dodati fino ili krupno mljeveni. Osim toga, papar sadrži vitamine A, C i K, a od minerala tu su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i natrij. Također, poznato je da papar ima antibakterijska, antioksidativna i antiupalna svojstva, što ga čini snažnim saveznikom u borbi protiv mnogih zdravstvenih tegoba.

List celera

Celer je vrlo korisna biljka i može se upotrebljavati na mnogo načina. Kad govorimo o celeru kao začinu, važno je reći da njegovo aromatično lišće pomaže pri reguliranju krvnog tlaka, ima diuretsko djelovanje i pomaže pri iskašljavanju. Osim toga, celeru se pripisuju i afrodizijačka svojstva pa je šteta izostaviti ga prilikom spravljanja pašteta.

Foto: iStock
Začini će svakoj pašteti dodatno obogatiti okus.

List peršina

Peršin je jedan od najpopularnijih začina na svijetu, a iznimno je i zdrav. Eterična ulja koja sadrži, naročito miristicin, štite od raka, posebice raka pluća i djeluje antioksidativno. Osim flavonoida, peršin je odličan izvor vitamina C i A (posebice karotenoida i beta-karotena), koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti. Peršin se u paštetu dodaje svjež ili suh, možete ga umiješati u samo paštetu ili sitno nasjeckanog posuti po kruhu namazanom paštetom.

Ružmarin

Ovoj mirisnoj biljci ime potječe iz latinskog 'ros marinus', što znači 'morska rosa'. Ružmarin je odličan izvor mangana, željeza, kalcija i vitamina C, a od davnina je poznato da njegov miris potiče koncentraciju. Ružmarin će se jako dobro slagati s paštetama od tune, lososa ili drugih riba kojima će osigurati onu poznatu svježinu.

Anis

Anis je vrlo zanimljiva biljka, iako ponekad nepravedno zapostavljena. Sjemenke anisa sadrže eterična ulja koja djeluju kao diuretik, antiseptik i stimulans. Dodate li ga u paštetu, ona će poprimiti jednu neobičnu i svježu notu koja će paštetu učiniti pravom delicijom.

14. prosinac 2024 23:31