Posljednjih godina raste zanimanje za bobičasto voće, i domaće i egzotično. Sve je veća potražnja i za sokovima i džemovima, a prah i ekstrakt bobičastog voća sastojci su farmaceutskih proizvoda.
Zimi volimo jesti suho bobičasto voće, što pridonosi preporučenom dnevnom unosu voća općenito. Trajnost mu je poprilično duga i ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja.
Suho bobičasto voće sadrži jednostruko nezasićene masne kiseline, prehrambena vlakna, esencijalne aminokiseline, vrijedne mineralne tvari, vitamine i dr. koji svi zajedno pridonose jačanju zdravlja i borbi protiv bolesti.
Snaži imunitet, pomaže kod mršavljenja, smanjuje rizik za rak i bolesti krvožilnog sustava, poboljšava probavu te sprečava prerano starenje.
Goji bobice
Goji bobice imaju široku primjenu kako u kineskoj kulinarskoj tradiciji tako i u liječenju različitih zdravstvenih tegoba. Prema kineskoj medicini ove bobice pomažu uspostavljanje harmonije u organizmu. Pozitivno utječu na zdravlje očiju, jetre i bubrega kod osoba koje imaju šećernu bolest.
I uistinu, kemijska analiza podupire njihovu praktičnu primjenu.
Suhe goji bobice obiluju aktivnim tvarima polisaharidne strukture čije su jedinice galaktoza, glukoza, ramnoza, arabinoza, manoza i ksiloza. Ti polisaharidi jačaju imunitet, što se očituje stimuliranjem aktivnosti makrofaga i limfocita.
Također pokazuju antitumorsko djelovanje i štite jetru od štetnih kemijskih tvari. Sinergistički djeluju s karotenima i zeaksantinom čuvajući zdravlje očiju, u prvom redu leću i mrežnicu.
Intenzivan oksidativni stres u organizmu i procesi glikacije potiču prerano starenje. To se negativno odražava na imunitet te na zdravlje i funkciju mozga, kostiju, jetre i drugih organa. Međutim, antioksidansi iz goji bobica pomažu sprečavanje tih nepoželjnih promjena.
MATOVILAC S GOJI BOBICAMA
Sastojci:
- 250 g matovilca
- 3 rajčice
- 30 g suhih goji bobica
- 2 jušne žlice balzamičnog octa
- 4 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol
- papar
- začinsko bilje po želji (bosiljak, origano...)
Priprema:
- Stavite goji bobice u vodu da se namaču.
- U međuvremenu operite i osušite matovilac, a rajčice narežite na kockice.
- U zdjelu stavite rajčicu, matovilac i ocijeđene goji bobice.
- Pomiješajte ocat, ulje i začine te prelijte po povrću.
- Lagano izmiješajte i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....