Mirta je majka dviju djevojčica od kojih jedna ima dijabetes tipa 1.
 Snimio: Željko Hajdinjak/Hanza Media
Iz kuhinje Mirte Kujundžić

Za dijabetičare: punjene paprike na malo drugačiji način

Cvjetača 'mijenja' rižu, a ako je netko od ukućana ne voli, ovo je idealan način da je 'kamuflirate'.

Mirta Kujundžić, IT voditeljica projekata i poslovna analitičarka, majka je dvije djevojčice, Eme i Klare, koja ima dijabetes tipa 1. Čitava obitelj je dugo godina na prehrani s vrlo malo ugljikohidrata (Low Carb), a sudjelovali su u istraživanju o utjecaju Low Carb prehrane na regulaciju šećera 316 ispitanika oboljelih od dijabetesa tipa 1 koje je objavljeno u časopisu Američke akademije za pedijatriju "Pediatrics" i koje je pokazalo da se ovakvim načinom prehrane dobro kontrolira dijabetes.

Mirta je urednica i autorica tekstova na blogu typeoneprincess.com i portalu nainzulinu.com.

Dijabetička kuharica je na kioscima od srijede, 14. studenoga za 19 kuna.

  • 500 - 700 g mljevene junetine od lopatice ili buta
  • 7 do 8 srednje velikih žutih ili zelenih paprika
  • 1 srednje velika glavica cvjetače
  • sol i papar
  • slatka crvena paprika
  • začini po želji

Priprema:

  1. Meso pripremite na uobičajen način (ja ga najprije propirjam na luku) i u njega umjesto riže umiješajte cvjetaču koju se kratko prokuhali na pari i usitnili da oblikom podsjeća na rižu.
  2. Gotovom smjesom punite paprike te dalje kuhajte kao klasičnu punjenu papriku.

Napomena: Ako netko od ukućana ne voli cvjetaču, ovo je idealan način da je "kamuflirate". Ovako možete puniti i listove kiselog kupusa za ukusnu sarmu. Količinu namirnica prilagodite broju osoba za koje spremate obrok.

13. prosinac 2024 20:53