SHUTTERSTOCK
dajte joj šansu

Vrsta riže koju najmanje jedemo, a može pomoći kod mršavljenja i smanjiti rizik od srčanih bolesti

Iako je puna dobrobiti, pojedinci s intenzivnim alergijama na gluten bi trebali pripaziti kod konzumacije

Kao i svih ostalih ugljikohidrata ljudi su se naučili bojati i riže neznajući sve njezine dobrobiti. Možemo izdvojiti smeđu rižu od uobičajene bijele zbog toga što je njeno zrno cijelo, a to znači da sadrži: mekinje koje sadrže vlakna, hranjive klice i endosperm bogat ugljikohidratima. To smeđu rižu čini dodatkom koji možete uključiti u svoju prehranu kako biste jednim malim korakom znatno poboljšali svoje zdravlje. Može se jesti kao prilog, kao glavno jelo uz proteine i vlakna ili u sushiju, to su samo neke od ideja kako kroz smeđu rižu postići sitost, doći do onih najvažnijih nutrijenata te održavati visoke nivoe energije.

Iako je puna dobrobiti, pojedinci s intenzivnim alergijama na gluten bi trebali pripaziti kod konzumacije, bez obzira na to što je smeđa riža gluten-free te je poznato da postoji mogućnost proizvodnje arsena, toksičnog metala kojeg bi se trebalo pripaziti.

A evo kako vam sve još smeđa riža može pomoći, ali i u rijetkim slučajevima odmoći te kako se pričuvati od arsena.


1. Više vlakana

Ako uvedete smeđu rižu u prehranu, ili samo bijelu zamijenite sa smeđom, automatski ćete početi jesti više vlakana. Jedna čaša bijele riže sadrži 3 grama vlakana, dok bijela po jednoj čaši sadrži 0,5 grama. Uz malo dodatnog voća i povrća kroz dan, smeđa riža je odličan način da si povećate unos vlakana koja su povezana sa zdravom probavom, kontrolom zdrave težine, poboljšanim krvnim šećerom, smanjenim kolesterolom, prevencijom raka...


2. Više antioksidansa

Smeđa riža je puna antioksidansa koji su već poznato zasluženi za zaštitu stanica od oštećenja i za promoviranje zdravog starenja. Oni vašem tijelu pomažu izbaciti sve toksine te smanjuju mogućnost oksidativnog stresa, stanje neravnoteže u tijelu koje s vremenom može ugroziti i oštetiti organe.

Smeđa riža uz ostala cijela zrna, poput kvinoje i zobi, mogu vam pomoći kod unosa raznolikih antioksidansa za bolje zdravlje.

image
SHUTTERSTOCK

3. Mogućnost gubitka kilograma

Istraživanja su pokazala da pojedinci koji češće jedu više cijelog zrnja, poput smeđe riže, imaju manje kilograma od onih koji ne konzumiraju ili manje konzumiraju cijelo zrnje. To je upravo zato što cijelo zrnje sadrži cijelo zrno, baš kao i smeđa riža, što znači da ima više nutricionalnih vrijednosti i više vlakana što će vas držati duže sitima.

Kad ste u kalorijskom deficitu i želite jesti manje, jako je dobro u obroke uključiti smeđu rižu jer će vam napraviti osjećaj sitosti i zadovoljstva te ćete rjeđe osjećati glad.


4. Poboljšano zdravlje srce

Dokazano je da jedenje cijelog zrnja može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poput visokog kolesterola. Ljudi koji jedu više cijelog zrnja, uključujući i smeđu rižu, imaju čak 16-21 posto manji rizik od srčanih bolesti.


5. Smanjenje šećera u krvi

Iako znamo da ugljikohidrati povećavaju razine krvnog šećera, situacija kod smeđe riže malo je drugačija. Ona sadrži puno vlakana koji usporavaju ispuštanje šećera u krv i smanjuju apsorpciju ugljikohidrata što dovodi do manje skokova šećera u krvi i bolje opće upravljanje šećerom u krvi.

Mogućnost alergijske reakcije ako imate celijakiju

Ako patite od celijakije moguće je da ćete imati problema s probavom smeđe riže bez obzira na to što nema glutena. Ona sadrži orzenin, proteinsku komponenta glutena za skladištenje biljaka. Jako je rijetko da ljudi s alergijom na gluten imaju nekakvu reakciju na orzenin, ali i dalje nije nemoguće te je potrebno pripaziti.

Linker
31. svibanj 2024 14:10