FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
ljetni desert

Vrijeme je za meku, sočnu i ukusnu pitu sa smokvama, imamo odličan recept

Priprema i sastojci su vrlo jednostavni, a vjerujemo da ćete se oduševiti


Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina


Ovo je jednostavna pita od prhkog tijesta koju krase svježe smokve. Meka, sočna i ukusna za svaki dan uz kavu ili čaj.

Priprema i sastojci su vrlo jednostavni, pročitajmo u nastavku što vam je sve potrebno.

image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV


Sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 jaje
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • pola vrećice praška za pecivo
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV

Nadjev:

  • svježe zrele smokve
  • žlica kristalnog šećera
  • 2 vanilin šećera
  • sok pola limuna
  • žličica cimeta (ako volite)


Priprema:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto. Stavite ga u hladnjak da odmori.
  2. Kada je tijesto spremno, podijelite ga na dvije polovice.
  3. Prva polovica neka vam bude veća jer ćete nju koristiti za podlogu.
  4. Tijesto za podlogu razvaljajte i prebacite preko nauljenog i pobrašnjenog kalupa za pite.
  5. Svježe smokve razrežite i složite preko tijesta.
    image
    FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
  6. Smokve pospite sa šećerom, vanilin šećerom i sokom limuna.
  7. Višak tijesta koji prelazi kalup odstranite.
  8. Drugu polovicu tijesta razvaljajte i uz pomoć okruglog noža za rezanje tijesta napravite trakice.
  9. Jednu po jednu trakicu tijesta slažite preko nadjeva, pa ponovite postupak još jednom obrnutim redoslijedom, tako da vam se preklapaju.
    image
    FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
  10. S razmućenim žumanjkom premažite tijesto i stavite peći na 180 °stupnjeva oko pola sata.
  11. Pitu kad se ohladi, pospite sa šećerom u prahu.
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV


Ninu možete pratiti i na Instagramu.

13. prosinac 2024 18:04