Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina
Ovo je jednostavna pita od prhkog tijesta koju krase svježe smokve. Meka, sočna i ukusna za svaki dan uz kavu ili čaj.
Priprema i sastojci su vrlo jednostavni, pročitajmo u nastavku što vam je sve potrebno.
Sastojci:
- 150 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 1 jaje
- 100 g šećera u prahu
- 150 g maslaca
- pola vrećice praška za pecivo
Nadjev:
- svježe zrele smokve
- žlica kristalnog šećera
- 2 vanilin šećera
- sok pola limuna
- žličica cimeta (ako volite)
Priprema:
- Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto. Stavite ga u hladnjak da odmori.
- Kada je tijesto spremno, podijelite ga na dvije polovice.
- Prva polovica neka vam bude veća jer ćete nju koristiti za podlogu.
- Tijesto za podlogu razvaljajte i prebacite preko nauljenog i pobrašnjenog kalupa za pite.
- Svježe smokve razrežite i složite preko tijesta.
- Smokve pospite sa šećerom, vanilin šećerom i sokom limuna.
- Višak tijesta koji prelazi kalup odstranite.
- Drugu polovicu tijesta razvaljajte i uz pomoć okruglog noža za rezanje tijesta napravite trakice.
- Jednu po jednu trakicu tijesta slažite preko nadjeva, pa ponovite postupak još jednom obrnutim redoslijedom, tako da vam se preklapaju.
- S razmućenim žumanjkom premažite tijesto i stavite peći na 180 °stupnjeva oko pola sata.
- Pitu kad se ohladi, pospite sa šećerom u prahu.
Ninu možete pratiti i na Instagramu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....