Vlasac, biljka koja svojim vitkim i zelenim peteljkama podsjeća na travu dio je porodice u koju ubrajamo i luk, češnjak te poriluk. Međutim, za razliku od svojih ljutih rođaka, vlasac ima blaži profil okusa, što ga čini poželjnim dodatkom širokom rasponu jela. Tako je čest začin raznim sirnim namazima, juhama i omletima. Porijeklom iz Europe, Azije i Amerike ova je biljka proširena u mnogim kulturama i glavni je začin tradicionalnih jela. Dobar primjer su Šveđani i njihova haringa s vrhnjem i vlascem ili pak Kinezi koji ovom biljkom često začinjavaju meso i rezance. Može ga se sušiti ili pak koristiti svježeg. U salatama će više doći do izražaja svježi, a kao dodatni i jestivi ukras može poslužiti njegovo nježno ljubičasto cvijeće.
Nutritivno bogatstvo
Vlasac je prava riznica vitamina A, C i K. Tako ćete za istu dozu vitamina C koji se nalazi u 100 grama vlasca, morati pojesti oko dva kilograma jabuka. Osim toga, ova zelena biljka sadrži važne minerale poput kalija, kalcija i željeza, s korisnim spojevima poput alicina i flavonoida, koji pridonose njegovim terapeutskim svojstvima.
Zdravstvene prednosti
Vlasac se također pokazao dobrim saveznikom zdravlja. Osim spomenute visoke doze vitamina C, vlasac ima:
- antibakterijski i antiinflatorni učinak,
- potiče apetit i pospješuje probavu,
- njegova esencijalna ulja imaju pozitivan učinak na glasnice.
Posadite svoj vlasac
Da bi ova biljka uspjela, potrebno joj je sunce, tlo bogato hranjivim tvarima i voda. Duge cjevaste stabljike rasti će iznova, bez obzira koliko ih podrezivali. Zimi se biljka sakrije pod zemlju kako bi se u proljeće ponovno zazelenila. Ako nemate vrt, biljka će savršeno uspijevati i na balkonu. Važno je nabaviti kvalitetnu zemlju, a uz malo truda rezultati će vas ugodno iznenaditi.
Napravite svoju zdravu salatu s vlascem
Za jelo od šest serviranja trebat će vam:
- 300 grama zelenih mahuna
- 300 grama žutih mahuna
- 1 žlica Dijon senfa
- 2 žlice bijelog vinskog octa
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 15 grama sitno nasjeckanog svježeg vlasca
- Sol i papar
- Cijeli svježi vlasac
Priprema:
1. Skuhajte zelene i žute mahune. Ocijedite ih zatim uronite u ledenu vodu dok se ne ohlade. Zatim ih ponovno ocijedite.
2. U širokoj zdjeli za salatu pomiješajte senf, ocat, maslinovo ulje i nasjeckani vlasac. Dodajte mahune i pomiješajte s dresingom. Začinite po ukusu solju i paprom. Ukrasite cijelim vlascem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....