Za vas pripremila: Olja Brkljač - Olja's Kitchen
Falafel je uz humus vjerojatno najpoznatije bliskoistočno jelo. Ne zna se točno odakle potječe prvi recept za falafel - neke teorije govore da se falafel jeo još za vrijeme faraona u Egiptu, dok druge sugeriraju da je u Egipat došao s Arapskog poluotoka.
Kako god, danas se može jesti posvuda, a zahvaljujući ovom receptu, i u vašem domu! I to u malo drugačijoj varijanti.
Što za desert?
Nakon ukusnih falafela, vrijeme je za nešto slatko!
Cimet, kakao i vaniliju volimo i okusiti i mirisati. Tako će vam ovaj kolačić uljepšati i kuhinju u kojoj ga budete spremali i svaku prostoriju u kojoj ga budete posluživali.
Sada kada je prošla sezona suhih smokava, trk po sušene, blender u ruke i korak po korak uz ovaj recept do savršenog proteinskog kolačića!
Olju možete pratiti na njenom Instagram profilu oljas_kitchen.
Za falafel:
- 214 g cvjetače
- 150 g crvenog luka
- 25 g svježeg korijandera
- 25 g svježeg peršina
- 100 g Letifico bademovog brašna
- 1 kom jaje
- 3 kom češnja češnjaka
- 4 žličice kima
- 1 žličica soli
- ½ žličice kurkume
- ½ žličice čilija
- 4 žlice maslinovog ulja
- 5 kom tortilja
Za umak:
- 2 žlice zrnatog senfa
- 6 žlica grčkog jogurta
- 2 žličice umaka od hrena (Horseradish sauce)
- 2 žličice Letifico medene kreme s dodatkom crnog kima
Za punjenje:
- povrće po želji (matovilac, krastavci, chilli, ljubičasti svježi kupus, rajčice)
- parmezan
- limeta
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Sve sastojke osim cvjetače i maslinovog ulja stavite u blender i usitnite. Ako nemate blender možete to napraviti i sa štapnim mikserom. Bitno je da svi sastojci budu usitnjeni.
- Cvjetaču naribajte na ribež u posebnu posudu.
- Spojite sve navedene sastojke i oblikujte 16 okruglih loptica od dobivene smjese.
- Kada ste ih oblikovali premažite ih maslinovim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C 20 minuta.
- Izvadite ih iz pećnice i okrenite loptice na drugu stranu te dodatno pecite još 20 minuta.
- Tortilju namažite s umakom kojega ste pripremili tako da ste pomiješali sve navedene sastojke.
- Dodajte matovilac, krastavce, rajčice, nasjeckani ljubičasti kupus, chilli i falafel od cvjetače.
- Sve to zamotajte u tortilju, naribajte parmezan, nakapajte limetu i uživajte.
- 33 g Letifico orahovog brašna
- 4 kom suhih smokvi
- 1 žličica kakaa
- ¼ žličice cimeta
- 250 g posnog sira (kremastog)
- 1 kom bjelanjka
- 48 g whey proteina od vanilije
- 2 kom svježih smokvi
- 2 žličice Letifico medene kreme od aronije
- 2 žličice sjeckanih badema
Priprema:
- Suhe smokve usitnite sa štapnim mikserom ili u blenderu.
- Zatim dodajte orahovo brašno, cimet, kakao i prstohvat soli kako bi se to sve sjedinilo u kompaktnu masu.
- Smjesu rasporedite u kalupiće. U drugoj posudi pomiješajte posni sir, proteine i bjelanjak. Ako vam smjesa bude previše gusta slobodno dodajte malo vode.
- Rasporedite smjesu u kalupiće i stavite ih u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20-tak minuta.
- Poslužite ih s Letifico medenom kremom od aronije, smokvama i sjeckanim bademima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....