Zbog ovog deserta zamirisat će cijela kuća...
 Foto: Olja's Kitchen
nešto drugačije

Veganska jela koja volimo - falafel od cvjetače i proteinski kolačić od smokve

Više ne znate što pripremati za ručak - mi vam donosimo sjajnu ideju. Falafel je posljednjih godina postao sve popularniji.

Za vas pripremila: Olja Brkljač - Olja's Kitchen

Falafel je uz humus vjerojatno najpoznatije bliskoistočno jelo. Ne zna se točno odakle potječe prvi recept za falafel - neke teorije govore da se falafel jeo još za vrijeme faraona u Egiptu, dok druge sugeriraju da je u Egipat došao s Arapskog poluotoka.

Kako god, danas se može jesti posvuda, a zahvaljujući ovom receptu, i u vašem domu! I to u malo drugačijoj varijanti.

Što za desert?

Nakon ukusnih falafela, vrijeme je za nešto slatko!

Cimet, kakao i vaniliju volimo i okusiti i mirisati. Tako će vam ovaj kolačić uljepšati i kuhinju u kojoj ga budete spremali i svaku prostoriju u kojoj ga budete posluživali.

Sada kada je prošla sezona suhih smokava, trk po sušene, blender u ruke i korak po korak uz ovaj recept do savršenog proteinskog kolačića!

Olju možete pratiti na njenom Instagram profilu oljas_kitchen.

Za falafel:

  • 214 g cvjetače
  • 150 g crvenog luka
  • 25 g svježeg korijandera
  • 25 g svježeg peršina
  • 100 g Letifico bademovog brašna
  • 1 kom jaje
  • 3 kom češnja češnjaka
  • 4 žličice kima
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice kurkume
  • ½ žličice čilija
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 5 kom tortilja

Za umak:

Za punjenje:

  • povrće po želji (matovilac, krastavci, chilli, ljubičasti svježi kupus, rajčice)
  • parmezan
  • limeta

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Sve sastojke osim cvjetače i maslinovog ulja stavite u blender i usitnite. Ako nemate blender možete to napraviti i sa štapnim mikserom. Bitno je da svi sastojci budu usitnjeni.
  3. Cvjetaču naribajte na ribež u posebnu posudu.
  4. Spojite sve navedene sastojke i oblikujte 16 okruglih loptica od dobivene smjese.
  5. Kada ste ih oblikovali premažite ih maslinovim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C 20 minuta.
  6. Izvadite ih iz pećnice i okrenite loptice na drugu stranu te dodatno pecite još 20 minuta.
  7. Tortilju namažite s umakom kojega ste pripremili tako da ste pomiješali sve navedene sastojke.
  8. Dodajte matovilac, krastavce, rajčice, nasjeckani ljubičasti kupus, chilli i falafel od cvjetače.
  9. Sve to zamotajte u tortilju, naribajte parmezan, nakapajte limetu i uživajte.

Priprema:

  1. Suhe smokve usitnite sa štapnim mikserom ili u blenderu.
  2. Zatim dodajte orahovo brašno, cimet, kakao i prstohvat soli kako bi se to sve sjedinilo u kompaktnu masu.
  3. Smjesu rasporedite u kalupiće. U drugoj posudi pomiješajte posni sir, proteine i bjelanjak. Ako vam smjesa bude previše gusta slobodno dodajte malo vode.
  4. Rasporedite smjesu u kalupiće i stavite ih u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20-tak minuta.
  5. Poslužite ih s Letifico medenom kremom od aronije, smokvama i sjeckanim bademima.

Linker
01. studeni 2024 11:31