Sol je izrazito važna kod kiseljenja zelja i repe pa pazite koliko ćete je staviti.
 Foto: iStock
Zimnica

Ukiselite svoju staklenku zelja, nije teško

Ako ste i vi među onima koji su se već puno puta razočarali nad teglicom kupovne zimnice, predlažemo da je jednom isprobate napraviti sami. A kad bi bilo bolje vrijeme, nego sada?!

Zelje, pa i repa, mogu se ukiseliti i u staklenkama.

  1. Učinit ćete to tako da staklenku napunite naribanim zeljem ili repom, dodate sol, i to 1‒2 posto s obzirom na količinu repe, odnosno zelja.
  2. A prema želji i nekoliko zrna papra, malo džumbira ili lovorov list. Sve dobro stisnite.
  3. Staklenku lagano zatvorite i stavite na tamno mjesto. Tako će još uvijek moći dolaziti do razmjene plinova. Tek nakon nekoliko dana staklenku dobro zatvorite.
  4. Za 3 do 4 tjedna već ćete moći guštati u domaćem kiselom zelju ili repi.

Nemate li uvjeta za cijelu kacu, ukiselite barem staklenku!

Klasična metoda

Klasična metoda kiseljenja zelja ili repe je svakako poznatija:

  1. U tu svrhu zelje narežite, naribajte, a možete ostaviti i cijele glavice i poslažite u drvene ili plastične kace.
  2. Naizmjence slažite red repe/zelja, red soli. Ukupno soli mora biti od 1 do 2 posto.
  3. Sve dobro stisnite, tako da se na površini pojavi voda.
  4. Potom opteretite drvetom ili kamenom.
  5. Nakon nekoliko tjedana već možete kuhati sarmu!

Foto: iStock
Ukoliko imate mogućnosti, ukiselite cijelu kacu. Možda će vas zanimati kako zelje dodatno možete aromatizirati kimom, koromačom, ribanom mrkvom, papričicama, pa čak i brusnicama ili crvenim ribizom.

Zašto ga kiseliti?

Zato da bismo, kad ponestane drugog povrća, uvijek u kući imali izvor C vitamina. Zelje sadrži i mnogo vode i vlakana, sve vitamine iz grupe B te mikroelemente, kao što su mangan, selen i cink.

  • Konzumiranje zelja smiruje, opušta i jača imuno sustav pa je za podizanje imuniteta i dobro zdravlje dobro svaki dan pojesti 2 žlice naribanog kiselog zelja.
  • Ili jutro započeti zdjelicom mješavine od 2 jušne žlice naribanog kiselog zelja, 1 naribane jabuke i 1 naribane kuhane ili još bolje sirove cikle.
  • Kako je najhranjivije i najljekovitije sirovo zelje, jedite što više salata.

Savjet više!

Izmiješajte 200 g naribanog kiselog zelja sa 1 naribanom jabukom i 50 g sušenih grožđica te prelijte umakom izmiješanim od 2 jušne žlice vinskog octa, 2 jušne žlice ulja kikirikija, ½ čajne žličice soka aloa vere i malo soli. Ovako pripremljena salata osvježit će vaš jelovnik, ali i vaše tijelo, pružiti mu potrebnu količinu vitamina C i one B skupine.

Linker
16. listopad 2024 08:56