Zelje, pa i repa, mogu se ukiseliti i u staklenkama.
- Učinit ćete to tako da staklenku napunite naribanim zeljem ili repom, dodate sol, i to 1‒2 posto s obzirom na količinu repe, odnosno zelja.
- A prema želji i nekoliko zrna papra, malo džumbira ili lovorov list. Sve dobro stisnite.
- Staklenku lagano zatvorite i stavite na tamno mjesto. Tako će još uvijek moći dolaziti do razmjene plinova. Tek nakon nekoliko dana staklenku dobro zatvorite.
- Za 3 do 4 tjedna već ćete moći guštati u domaćem kiselom zelju ili repi.
Klasična metoda
Klasična metoda kiseljenja zelja ili repe je svakako poznatija:
- U tu svrhu zelje narežite, naribajte, a možete ostaviti i cijele glavice i poslažite u drvene ili plastične kace.
- Naizmjence slažite red repe/zelja, red soli. Ukupno soli mora biti od 1 do 2 posto.
- Sve dobro stisnite, tako da se na površini pojavi voda.
- Potom opteretite drvetom ili kamenom.
- Nakon nekoliko tjedana već možete kuhati sarmu!
Zašto ga kiseliti?
Zato da bismo, kad ponestane drugog povrća, uvijek u kući imali izvor C vitamina. Zelje sadrži i mnogo vode i vlakana, sve vitamine iz grupe B te mikroelemente, kao što su mangan, selen i cink.
- Konzumiranje zelja smiruje, opušta i jača imuno sustav pa je za podizanje imuniteta i dobro zdravlje dobro svaki dan pojesti 2 žlice naribanog kiselog zelja.
- Ili jutro započeti zdjelicom mješavine od 2 jušne žlice naribanog kiselog zelja, 1 naribane jabuke i 1 naribane kuhane ili još bolje sirove cikle.
- Kako je najhranjivije i najljekovitije sirovo zelje, jedite što više salata.
Savjet više!
Izmiješajte 200 g naribanog kiselog zelja sa 1 naribanom jabukom i 50 g sušenih grožđica te prelijte umakom izmiješanim od 2 jušne žlice vinskog octa, 2 jušne žlice ulja kikirikija, ½ čajne žličice soka aloa vere i malo soli. Ovako pripremljena salata osvježit će vaš jelovnik, ali i vaše tijelo, pružiti mu potrebnu količinu vitamina C i one B skupine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....