Znate li kako se postaje majstor u pripremi sočnih burgera?
 Foto: Istock
Mi smo spremni, a vi

Tulum za pamćenje - snackovi koji će osvojiti i najzahtjevnijeg gosta

S domaćim burgerima, šarenim ražnjićima i pizza cupcakesima nećete pogriješiti. I tulum može početi.

Dolaskom ljepšeg vremena kao da smo dobili dodatnu injekciju energije, a sukladno tome izvukli smo se iz toplih kreveta i malo popustili s maratonskim gledanjem serija.

Sunce i ugodne temperature kao da same kažu da je vrijeme za malo opuštanja, ali i za dobar tulum. Osim sjajnog društva, ono što je za party za pamćenje potrebno je zasigurno dobar izbor snackova.

Imamo recept koji 'pali'

I ne morate biti Jamie Oliver da svojim izborom jela oduševite goste. Čak i najveće šeprtlje u kuhinji pojedina jela mogu napraviti bez previše muke, prljavog posuđa i bez da sate i sate provedu za kuhinjskim stolom.

I ako ne znate baš najbolje 'baratati' aromatičnim dodacima jelima, tu je uvijek provjerena i pouzdana Vegeta uz koju je svako jelo uspješno. Osim što je 100% originalna, ona je i 100% ukusna.

Više informacija možete potražiti na www.vegeta.hr.

Za meso:

  • 1 kg mljevenog (najbolje svinjetina+junetina, masniji dijelovi, poput junećeg vrata)
  • luk
  • žlica Vegete original
  • sol
  • Vegeta Maestro crni papar
  • malo senfa

Za pecivo:

  • 500 g glatkog brašna ili brašna za dizano tijesto
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 60 g maslaca
  • 200 do 250 ml vode
  • mlijeko i žumanjak za premazivanje i sezam ili sjemenke za posipanje

Priprema mesa:

  1. Sve sastojke za meso zamijesite te formirajte pljeskavice.
  2. Uzmite u obzir da ih napravite širim jer će se prilikom pečenja stisnuti.

Priprema peciva:

  1. Brašno, sol, šećer, kvasac i maslac pomiješajte rukama, zatim dodajte umućeno jaje i toplu vodu te umijesite tijesto.
  2. Prekrijte krpom i ostavite na toplom mjesto minimalno pola sata.
  3. Kad se digne rukama formirajte u valjak.
  4. Nožem izrežite na dijelove.
  5. Razvaljajte tijesto u kuglu/disk, i povlačite izvana prema sredini da dobijete malu nabubrelu buhtlicu.
  6. Stavite na pleh (dok se pećnica grije na 200°C) i pokrijte krpom da se još malo dignu.
  7. Netom prije pečenja premažite žumanjkom/mlijekom i pospite sezamom.
  8. Pecite 15 minuta, a preporuka je da stavite lončić s vodom na dno pećnice. Peciva će tako biti sočnija.

  • tijesto za pizzu
  • 800 grama pelata
  • 1 žlica Vegete original
  • malo soli, Vegete Maestro origana i Vegete Maestro crnog papra
  • 150 g naribane šunke
  • 150 g naribanog sira
  • gljive, paprika i masline po želji

Priprema:

  1. Nauljite kalup za muffine.
  2. Podijelite tijesto na jednake dijelove i napravite loptasti oblik. Svaku lopticu spljoštite i izvaljajte na tanko.
  3. Stavite tijesto na oko 2-3 minuta u zagrijanu pećnicu na 200°C.
  4. Na ulje stavite nasjeckane pelate, dodajte malo soli, papra i Vegetu pa sve zajedno propirjajte.
  5. Na tijesto stavite umak od rajčice, šunku, sir, gljive, masline...
  6. Pospite origanom.
  7. Stavite peći na 200°C oko 10 minuta.

  • 1 file pilećih prsa
  • crveni luk
  • 1 češanj češnjaka
  • Vegeta original
  • sol
  • Vegeta Maestro crni papar
  • malo ulja
  • sok jedne limete
  • tikvica
  • paprika
  • patlidžan

Priprema:

  1. Piletinu izrežite na kockice i premažite je marinadom od ulja, limete, Vegete, soli, papra, češnjaka.
  2. Ostavite da se marinira.
  3. Na veće kocke narežite povrće po želji.
  4. Na štapiće poredajte piletinu i povrće i pecite ih na grill tavi ili roštilju dok piletina ne bude gotova.

  • Pileći filei (ovisno o broju gostiju)
  • Vegeta original
  • Vegeta Maestro crni papar
  • sol
  • tost kruh
  • šunka
  • sir
  • panceta
  • jaja
  • zelena salata
  • rajčica
  • kiseli krastavci
  • majoneza ili tartar umak

Priprema:

  1. Tanko narežite meso i premažite ga Vegetom original i paprom.
  2. Ispecite ga na tavi zajedno s pancetom dok ne postane hrskava.
  3. Narežite rajčice.
  4. Salatu pomiješajte s umakom (majoneza ili tartar).
  5. Ispecite jaja na oko.
  6. Popržite tost kruh na tavi.
  7. Na tost zatim slažete salatu, krastavce, pancetu, sir, šunku, jaje, rajčicu, salatu s umakom, tost, sir, meso, malo salate pa opet kruh.
  8. Dobro stisnite, fiksirajte čačkalicama i prerežite na pola.
  9. Poslužite toplo.

Linker
02. studeni 2024 22:20