Dolaskom ljepšeg vremena kao da smo dobili dodatnu injekciju energije, a sukladno tome izvukli smo se iz toplih kreveta i malo popustili s maratonskim gledanjem serija.
Sunce i ugodne temperature kao da same kažu da je vrijeme za malo opuštanja, ali i za dobar tulum. Osim sjajnog društva, ono što je za party za pamćenje potrebno je zasigurno dobar izbor snackova.
Imamo recept koji 'pali'
I ne morate biti Jamie Oliver da svojim izborom jela oduševite goste. Čak i najveće šeprtlje u kuhinji pojedina jela mogu napraviti bez previše muke, prljavog posuđa i bez da sate i sate provedu za kuhinjskim stolom.
I ako ne znate baš najbolje 'baratati' aromatičnim dodacima jelima, tu je uvijek provjerena i pouzdana Vegeta uz koju je svako jelo uspješno. Osim što je 100% originalna, ona je i 100% ukusna.
Više informacija možete potražiti na www.vegeta.hr.
Za meso:
- 1 kg mljevenog (najbolje svinjetina+junetina, masniji dijelovi, poput junećeg vrata)
- luk
- žlica Vegete original
- sol
- Vegeta Maestro crni papar
- malo senfa
Za pecivo:
- 500 g glatkog brašna ili brašna za dizano tijesto
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 60 g maslaca
- 200 do 250 ml vode
- mlijeko i žumanjak za premazivanje i sezam ili sjemenke za posipanje
Priprema mesa:
- Sve sastojke za meso zamijesite te formirajte pljeskavice.
- Uzmite u obzir da ih napravite širim jer će se prilikom pečenja stisnuti.
Priprema peciva:
- Brašno, sol, šećer, kvasac i maslac pomiješajte rukama, zatim dodajte umućeno jaje i toplu vodu te umijesite tijesto.
- Prekrijte krpom i ostavite na toplom mjesto minimalno pola sata.
- Kad se digne rukama formirajte u valjak.
- Nožem izrežite na dijelove.
- Razvaljajte tijesto u kuglu/disk, i povlačite izvana prema sredini da dobijete malu nabubrelu buhtlicu.
- Stavite na pleh (dok se pećnica grije na 200°C) i pokrijte krpom da se još malo dignu.
- Netom prije pečenja premažite žumanjkom/mlijekom i pospite sezamom.
- Pecite 15 minuta, a preporuka je da stavite lončić s vodom na dno pećnice. Peciva će tako biti sočnija.
- tijesto za pizzu
- 800 grama pelata
- 1 žlica Vegete original
- malo soli, Vegete Maestro origana i Vegete Maestro crnog papra
- 150 g naribane šunke
- 150 g naribanog sira
- gljive, paprika i masline po želji
Priprema:
- Nauljite kalup za muffine.
- Podijelite tijesto na jednake dijelove i napravite loptasti oblik. Svaku lopticu spljoštite i izvaljajte na tanko.
- Stavite tijesto na oko 2-3 minuta u zagrijanu pećnicu na 200°C.
- Na ulje stavite nasjeckane pelate, dodajte malo soli, papra i Vegetu pa sve zajedno propirjajte.
- Na tijesto stavite umak od rajčice, šunku, sir, gljive, masline...
- Pospite origanom.
- Stavite peći na 200°C oko 10 minuta.
- 1 file pilećih prsa
- crveni luk
- 1 češanj češnjaka
- Vegeta original
- sol
- Vegeta Maestro crni papar
- malo ulja
- sok jedne limete
- tikvica
- paprika
- patlidžan
Priprema:
- Piletinu izrežite na kockice i premažite je marinadom od ulja, limete, Vegete, soli, papra, češnjaka.
- Ostavite da se marinira.
- Na veće kocke narežite povrće po želji.
- Na štapiće poredajte piletinu i povrće i pecite ih na grill tavi ili roštilju dok piletina ne bude gotova.
- Pileći filei (ovisno o broju gostiju)
- Vegeta original
- Vegeta Maestro crni papar
- sol
- tost kruh
- šunka
- sir
- panceta
- jaja
- zelena salata
- rajčica
- kiseli krastavci
- majoneza ili tartar umak
Priprema:
- Tanko narežite meso i premažite ga Vegetom original i paprom.
- Ispecite ga na tavi zajedno s pancetom dok ne postane hrskava.
- Narežite rajčice.
- Salatu pomiješajte s umakom (majoneza ili tartar).
- Ispecite jaja na oko.
- Popržite tost kruh na tavi.
- Na tost zatim slažete salatu, krastavce, pancetu, sir, šunku, jaje, rajčicu, salatu s umakom, tost, sir, meso, malo salate pa opet kruh.
- Dobro stisnite, fiksirajte čačkalicama i prerežite na pola.
- Poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....