Poželite li gledajući kako kuhari kulinarskih tv emisija s lakoćom pripremaju razna jela i sami postati takav majstor i usput očarati ostale? Zvuči kao dobar izazov i zato, evo jednog takvog. Zove se - savršeno poširano jaje.
Tehnika poširanja
Da, zvuči jednostavno, no tehnika dobivanja pravog poširanog jajeta zapravo nije nimalo laka. Podrijetlo poširanja dolazi iz Francuske, a riječ La Poche, izraz je torbu, omotač. U prevedenom značenju ovaj se izraz naziv je za zgusnutu opnu jajeta koja štiti žumanjak prije konačnog zgušnjavanja. Poširanjem se štiti okus i daje konzistencija namirnici. No, kako izvesti ovu kompliciranu majstoriju na jednostavniji način? Imamo trik.
Kalup za muffine
Sve što vam treba za puno lakši način pripreme poširanih jaja je kalup za muffine i malo vode. Za poširanje desetak jaja odjednom, jednostavno dodajte žlicu vode u svaki utor za muffine i razbijte jaja ravno po vrhu. Malo posolite i pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko osam do 10 minuta i to je to. Ovom metodom kalupa za muffine postići ćete idealnu teksturu, mekani, ali čvrsti bjelanjak bez pjenastog jajeta koji obavija savršeno kuhani žumanjak.
Dodatni savjeti
Prije same izrade poširanih jaja imajte nekoliko stvari na umu s kojima će postupak izrade i rezultat biti još bolji.
- Poširajte svježe kupljena jaja - imaju čvršći, stabilniji bjelanjak što je idealna tekstura za poširanje.
- Ostavite jaja da se zagriju na sobnoj temperaturi za bolje rezultate. Nemojte koristiti ona direktno izvađena iz hladnjaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....