Jeste li znali da u SPAR i INTERSPAR trgovinama možete uz Fusille pronaći Penne i Spaghette bez glutena i da 2. veljače imaju popust na sve SPAR Free from proizvode?
 Foto: rithwick./Unsplash
Danas kuham zdravije

Tri prefina, a jednostavna recepta koja može napraviti i početnik u kuhinji

To što imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten i/li laktozu, ne znači da vaša hrana treba biti neukusna. Baš naprotiv, uz samo malo volje i mašte - svako vaše jelo može biti i ukusno i zdravo!

Čak i najsvestranije kruharice ponekad zapadnu u kreativnu blokadu. No, one ne odustaju, zar ne!? Pa naravno da ne - one predahnu, razmisle i opet spreme jelo kakvog se ne bi posramili i bolji restorani. Neka to bude motiv i vama! To što vi ili član vaše obitelji imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten i/li laktozu, ne znači da morate jesti neukusna jela.

Gledajte s vedrije strane

Uostalom, svaka priča ima dvije medalje - a to što imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten i/li laktozu zapravo znači da smijete jesti većinu namirnica u prehrani! Svježe voće i povrće, sjemenke i cjelovito, neobrađeno orašasto voće, svježe meso i ribu - ništa od toga vam nije zabranjeno. Paziti morate tek na žitarice i mliječne proizvode, jer pored laktoze, mogu sadržavati i gluten. Isto je s pekarskim i slastičarskim proizvodima.

Stoga znajte, uz samo malo volje i mašte svako vaše jelo može biti i ukusno i zdravo te ne izazivati neugodne simptome koje vašem tijelu čine prisutnost glutena i laktoze.

Što se to kuha?

Donosimo vam tri jednostavna recepta koja možete poslužiti za doručak, ručak i večeru ili, pak, od njih napraviti slijed koji bez srama možete servirati i gostima. A u njima ćete, vjerujte, uspjeti čak i ako ste totalni početnik u kuhinji.

Birali smo sastojke koji ne sadrže gluten, a ni laktozu. Osim što su ovakvi proizvodi bogati vitaminima, mineralima te proteinima, lako su probavljivi.

Za doručak vam savjetujemo slatku kašu od kvinoje, žitarice koja sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa! Za ručak smo se odlučili pripremiti tjesteninu, u ovom slučaju fussile od riže i kukuruza, jer je bogata proteinima, mineralima, vlaknima i mastima, uz ugljikohidrate sadrži nezasićene masnoće, karotin koji djeluje kao antioksidans te proteine, ali ne sadrži gluten. Večera neka bude hranjiva i slasna uz najzdraviji namaz na svijetu - humus.

O čemu još treba voditi računa!

  • Nemojte zaboraviti kako ne biste smjeli jesti istim priborom s kojim ste dirali namirnice koje sadrže gluten.
  • Jednako tako nemojte na istoj radnoj površini i s istim priborom tretirati namirice sa i bez glutena i/li laktoze.

Osobi koja boluje od celijakije te, netko bi rekao - sitnice, doista mogu smetati.

U receptima smo koristili ove SPAR Free from proizvode:

Promo

  • 1 šalica kvinoje
  • 2 dcl SPAR Free from mlijeko bez laktoze
  • svježe sezonsko voće
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica meda

Priprema:

  1. Kvinou operite u vodi, ocijedite i stavite je kuhati u mlijeku na laganu vatru. Povremeno promiješajte.
  2. Kad se kvinoa skuhala i pretvorila u kašu, maknite je s vatre i stavite u zdjelicu u kojoj ćete je servirati da se hladi.
  3. Kad se kaša malo ohladila u nju umiješajte cimet i, po želji, med ili muscodovar šećer.
  4. Svježe sezonsko voće operite, po potrebi ogulite i nasjeckajte, te ga pospite po kaši.

Savjet više!

Kako biste nutritivno obogatili ovaj obrok, u kašu možete dodati i orašasto voće po izboru.

U ovom receptu koristili smo ovaj SPAR Free from proizvod:

  • 500 g SPAR Free from Fusilla
  • 150 g SPAR Free from Feta sira
  • 300 g šampinjona ili bukovača
  • 10 cherry rajčica
  • 1 vezica kopra
  • 1-2 glavice ljubičastog luka
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu u zasoljenoj vodi. Kad je gotova, ocijedite je i odložite sa strane.
  2. U međuvremenu, operite i narežite rajčice i gljive (ako su manje na pola, ako su veće, na četiri dijela) te svježi kopar.
  3. U dubokoj tavi, na malo maslinova ulja popržite sitno nasjeckan luk. Posolite.
  4. Kad luk postane "staklast", dodajte mu gljive. Posolite, popaprite i pirjajte sve dok gljive ne puste vodu i počnu se pržiti.
  5. Kad se gljive zarumene tavu maknite s vatre, dodajte kopar i tjesteninu, dobro promiješajte i vratite minutu, dvije na laganu vatru.
  6. Prije serviranja, u tjesteninu dodajte na kockice narezan feta sir i začinite maslinovim uljem.

U ovom receptu koristili smo ove SPAR Free from proizvode:


  • 200 g kuhanog slanutka
  • 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
  • 2 žličice sezama
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica svježeg nasjeckanog peršina
  • 2 žlice limunova soka
  • sol i papar
  • ½ dcl maslinova ulja
  • SPAR Free from maslac
  • SPAR Free from Brotmix mješavina kruha

Priprema:

  1. Sezam prepržite na tavi bez masnoće, a potom ga samostalno sameljite.
  2. Vodu od slanutka, u koju ste dodali malo soli, kratko prokuhajte i ohladite.
  3. Slanutak zajedno s vodom, limunovim sokom i češnjakom usitnite u električnoj sjeckalici dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam.
  4. Pripremljeni namaz stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.
  5. Prije serviranja izvadite maslac iz hladnjaka da bude na sobnoj temperaturi, a kruh, po želji, tostirajte. Na kruh prvo u tankom sloju namažite maslac, a potom, puno raskošnije, namažite humus.

Humus se može servirati na različite načine, a najviše se koristi kao namaz za kruh ili kao dip sa svježim povrćem.

U ovom receptu koristili smo ove SPAR Free from proizvode:

17. prosinac 2024 03:22