Jabučni ocat poznat je kao dobar saveznik mršavljenja, sadrži octenu kiselinu koja ima antimikrobni učinak, odnosno može inhibirati rast određenih bakterija kod konzerviranja hrane, no jeste li znali da, kombiniran s određenim sastojcima, može značajno pomoći zdravlju? Dodavanje triju sastojaka, koje gotovo svi imamo u kuhinji, može pomoći probavi, boljoj regulaciji šećera u krvi i općem zdravlju. Evo što se savjetuje dodati u jabučni ocat:
- Cimet
Mnogo je zdravstvenih prednosti kombiniranja jabučnog octa s cimetom. Stručnjaci vjeruju da antioksidativni spojevi i protuupalna svojstva koja se nalaze u jabučnom octu i cimetu mogu pomoći u jačanju nekih zdravstvenih prednosti, kao što su:
- regulacija šećera u krvi,
- upravljanje dijabetesom,
- podrška zdravlju mozga,
- povećanje razine inzulina,
- snižavanje kolesterola.
No, iako su početna istraživanja obećavajuća, potrebno je više studija kako bi se i znanstveno dokazala izravna veza između zdravstvenih prednosti uparivanja jabučnog octa s cimetom.
- Med
Miješanjem meda i jabučnog octa stvara se napitak s antioksidativnim, protuupalnim i antimikrobnim svojstvima. Neke njegove zdravstvene prednosti uključuju:
- Poboljšanje probave: jabučni ocat i med sadrže probiotike i prebiotike koji mogu pomoći u smanjenju nadutosti i poboljšanju zdravlja crijeva.
- Jačanje imunosnog sustava: Kombinacija ove dvije namirnice može pomoći ublažiti grlobolju i kašalj ako se razbolite, zahvaljujući njihovim protuupalnim svojstvima.
- Kontrola tjelesne težine: Uz uravnoteženu prehranu i tjelovježbu, istraživanja pokazuju da kombinacija jabučnog octa i meda može pomoći da se dulje osjećate sitima nakon jela. Jabučni ocat može smanjiti apetit, dok slatkoća meda može pomoći u suzbijanju žudnje.
- Kurkuma
Istraživanja sugeriraju da kombiniranje jabučnog octa i kurkume može pomoći u poboljšanju naše opće dobrobiti kroz nekoliko benefita:
- Smanjenje upale: Kurkumin u kurkumi snažno je protuupalno sredstvo koje pomaže u smanjenju upale u cijelom tijelu. Jabučni ocat također može imati protuupalne spojeve, ali potrebno je više istraživanja.
- Poboljšanje metaboličkog zdravlja: Razrijeđeni jabučni ocat u vodi može pomoći u snižavanju razine triglicerida i kolesterola. Kurkuma također može smanjiti razinu kolesterola. Međutim, nejasno je hoće li miješanje to dvoje poboljšati njihove zdravstvene prednosti, pa su potrebna daljnja istraživanja.
- Podrška zdravlju kože: Jabučni ocat i kurkuma, kada se koriste odvojeno, mogu pomoći u ublažavanju stanja kože kao što su ekcem, akne i psorijaza. Za njihov sinergijski učinak potrebna su opsežnija istraživanja.
Još nekoliko korisnih savjeta
Kada kombinirate jabučni ocat s različitim sastojcima, imajte na umu ove savjete:
- Budući da je vrlo kiseo, uvijek razrijedite jabučni ocat vodom, bez obzira s čime ga miješate.
- Pijuckajte ga kroz slamku, to pomaže u zaštiti zuba od visoke kiselosti pića. Nakon toga isperite usta vodom.
- Posavjetujte se s liječnikom prije početka redovitog ili češćeg uzimanja jabučnog octa, osobito kada ga kombinirate s drugim sastojcima i ako uzimate određene lijekove.
Ograničenja i upozorenja
- Većina istraživanja jabučnog octa je malog opsega, kratkog trajanja i mješovite kvalitete.
- Nije dokazano da jabučni ocat ostvaruje velike ili dugoročne promjene bez dodatnih mjera koje podrazumijevaju zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.
- Postoje rizici: visoka kiselost može oštetiti zubnu caklinu, nadražiti jednjak i želudac kod osjetljivih osoba.
- Može doći do interakcija s lijekovima (npr. za dijabetes, diuretici) i pogoršanja stanja kod osoba s niskim kalijem, bolestima bubrega i sl.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....