Rotkvice sadrže vlakna, vitamin C i kalij.
 Foto: iStock
Rapsodija okusa

Tko čeka, dočeka: Namirnice koje u proljeće imaju najbolji okus

Obiđite tržnicu i izaberite one namirnice koje će vam pomoći u čišćenju organizma od teške hrane koju ste jeli prethodnih mjeseci. Nema do proljetnih namirnica...

Brojne ukusne namirnice vjerojatno su zaradile mjesto u vašoj kuhinji tijekom cijele godine. Ali druge bi se mogle na vašem tanjuru naći samo sezonski. I uvijek ih se zaželimo. Donosimo fantastične namirnice zbog kojih još više volimo proljeće.

Male (baby) artičoke

Slađe su od normalnih artičoka i super je jer su cijele jestive, pa se tako i lakše pripremaju. Možete ih servirati uz ribu ili piletinu ili dodati u salatu s bijelim grahom.

Svježe bobice

Došlo je ono doba godine kad jagode, borovnice, kupine i maline imaju onaj, pravi sočni okus. Trk na tržnicu.

Mahune

Salata od mahuna je jednostavna i brzo gotova, a moguće ju je kombinirati uz ribu ili bilo koji komad mesa.

Šparoge

Ovo niskokalorično povrće odličan je dodatak vašem jelovniku. Šparoge su bogate mineralnim tvarima, vlaknima i vitaminima. Jedite ih u omletu, u salatama, kao juhu.

Mladi grašak

U 200 grama ovoga ploda naći ćete dnevnu dozu vitamina, ali i dobre količine vitamina B1 koji podiže raspoloženje. Za najbolji okus mladog graška birajte manja zrna, uvijek u mahuni. Manja zrna su mlađa, slađa i mekša od onih zrelijih i većih.

Rotkvica

Sadrži vlakna, vitamin C i kalij. Jedino morate pripaziti kad kupujete rotkvicu na veličinu njezina korijena. Gomolj rotkvice ne smije biti prevelik jer bi to moglo značiti da ima pukotinu ili da je šuplja iznutra. Zbog svog oporog i ljutkastog okusa omiljena su povrtnica i iako se najčešće jedu kao dodatak salatama, mogu se spravljati na razne načine, a širok je spektar i njihovih ljekovitih svojstava.

Zelena salata

Iako je prisutna tijekom cijele godine, najbolji joj je okus u proljeće. Zbog vrlo niske kalorijske vrijednosti poželjna je za obrok u svim situacijama.

Odličan je izbor kod skidanja suvišnih kilograma i provođenja restriktivnih dijeta, kao osvježenje uz glavni obrok i besprijekorno se spaja s najrazličitijim namirnicama.

Špinat

Osim što je odličan izvor vitamina C i folata koji jačaju imunitet i smanjuju simptome alergije, špinat tijelu daje i dodatnu energiju.

Linker
20. studeni 2024 21:50