90 dag patlidžana
1 veći ljubičasti luk
40 dag pelata rajčica
3 velike svježe rajčice ili 2 - 3 dl pasiranih rajčica
3 režnja češnjaka
svežnjić bosiljka
po 15 dag mozzarelle i ricotte
40 dag naribanog parmezana
maslinovo ulje
sol
Priprema:
- Patlidžane operite, posušite, odrežite dio gdje se nalazi stapka pa narežite po dužini na ploške ili na kolutove debljine oko 0,5 cm.
- Složite na dva velika lima obložena papirom za pečenje i svaku plošku kistom malo nauljite s obje strane. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 - 200 stupnjeva.
- Za umak od rajčice pelate sitno nasjeckajte i stavite u dublju tavu, u kojoj ste prethodno na maslinovu ulju propirjali luk. Dodajte svježe oguljene i nasjeckane rajčice ili pasirane.
- Dodajte 2 režnja zgnječenog češnjaka, desetak nakidanih listića bosiljka, malo soli. Kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri, često miješajući dok se umak ne zgusne. Kad je gotov, dodajte još 1 žlicu maslinova ulja.
- Parmezan sitno naribajte, dodajte protisnut režanj bijelog luka i još desetak sitno nasjeckanih listova svježeg bosiljka.
- Vatrostalnu posudu nauljite, stavite malo umaka od rajčica pa slažite kriške patlidžana jednu do druge, čak da se lagano preklapaju. Preko patlidžana rasporedite pola polutvrdog (ili mozzarelle) i svježeg sira (ili ricotte). Preko sira rasporedite trećinu umaka od rajčica, posujte trećinom parmezana.
- Ponovite sve još jedanput. Zadnji sloj neka budu samo patlidžani i rajčice. Posujte preostalim parmezanom i pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....