Foto: Olja's Kitchen
Ručak u tri slijeda

Svinjski lungić na Cheddar krumpiru

Porcija: 4 osobe Priprema: 10 minuta Kuhanje: 35 minuta Spremno za: 45 minuta Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu Posebna prehrana: bez glutena
  • 500 g svinjskog lungića
  • 1 kg krumpira
  • 100 g Cheddar sira
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 60 g pršuta
  • 6 kom listova kadulje
  • prstohvat soli i papra

ZA UMAK:

  • 1 grčki jogurt
  • 2 žličice senfa
  • 2 žličice hrena
  • 1 žličica Letifico meda od aronije
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 žličica aceta balsamica
  • prstohvat soli i papra

Kad imate sve, onda:

  1. Krumpire ogulite i izrežite ih na kockice kako bi se prije skuhali.
  2. Zavrijete veći lonac vode, posolite i popaprite te dodajte krumpire.
  3. Kuhajte ih oko 15 minuta. Za to vrijeme posolite i popaprite svinjski lungić te ga ispecite na tavi u kojoj ste prethodno ugrijali maslinovo ulje.
  4. Pecite ga sa svake strane oko 4 minute. Kada je dobio zlatnu boju izvadite ga na tanjur.
  5. Na ulju od pečenja popržite nekoliko listova kadulje oko 10 sekundi kako bi pustili finu aromu. Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur za kasniju dekoraciju.
  6. Kada su se krumpiri skuhali zgnječite ih u pire i u njih naribajte Cheddar sir te začinite s maslinovim uljem, soli i paprom.
  7. U vatrostalnu zdjelu stavite napravljeni pire, pršut i svinjski lungić te ga prelijte s maslinovim uljem od pečenja.
  8. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o jačini pećnice.
  9. Za to vrijeme u posudi pomiješajte sve sastojke za umak.
  10. Kada je lungić pečen poslužite ga s prženim listovima kadulje.

Kad imate sve, onda:

1. Krumpire ogulite i izrežite ih na kockice kako bi se prije skuhali.

2. Zavrijete veći lonac vode, posolite i popaprite te dodajte krumpire.

3. Kuhajte ih oko 15 minuta. Za to vrijeme posolite i popaprite svinjski lungić te ga ispecite na tavi u kojoj ste prethodno ugrijali maslinovo ulje.

4. Pecite ga sa svake strane oko 4 minute. Kada je dobio zlatnu boju izvadite ga na tanjur.

5. Na ulju od pečenja popržite nekoliko listova kadulje oko 10 sekundi kako bi pustili finu aromu. Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur za kasniju dekoraciju.

6. Kada su se krumpiri skuhali zgnječite ih u pire i u njih naribajte Cheddar sir te začinite s maslinovim uljem, soli i paprom.

7. U vatrostalnu zdjelu stavite napravljeni pire, pršut i svinjski lungić te ga prelijte s maslinovim uljem od pečenja.

8. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o jačini pećnice.

9. Za to vrijeme u posudi pomiješajte sve sastojke za umak.

10. Kada je lungić pečen poslužite ga s prženim listovima kadulje.

Linker
21. studeni 2024 08:04