S prvim znakovima jeseni nastaje prava gljivarska groznica jer gljive su ne samo ukusne, nego i izuzetno zdrave. Osim vrganja, koji s razlogom nosi epitet kralja gljiva, ujesen ima i lisičica, sunčanica, rujnica, mrkih trubača.
I obične jestive šumske gljive potiču imuno sustav i dobre su u borbi protiv raka dojke i prostate. Sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti ni natrija. Zato sadrže kompleks D vitamina i na taj način oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.
Mogu ih konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi.
Često konzumiranje gljiva izuzetno je važno za vegetarijance jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.
Međutim, treba biti pažljiv kako s branjem gljiva jer su neke otrovne vrste vrlo slične jestivima, tako i s količinom jer prevelika količina može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu.
Jeste li znali
No, nije baš samo uzeti košaricu u ruke i krenuti! Za branje u državnim šumama morate imati dozvolu. Zateknu li lugari na svom terenu neprijavljene berače, imaju pravo zaustaviti ih, pregledati im auto i sadržaj torbi i naplatiti im dnevnu dozvolu.
RECEPTI KOJE VOLIMO
25 dag lisnatog tijesta
50 dag rujnica
2 režnja češnjaka
1 crveni luk
3 dag maslaca
sol i papar
Priprema:
- Na maslacu prodinstajte sitno nasjeckani luk, dodajte nasjeckani češnjak pa gljive narezane na srednje kocke. Kratko prodinstajte, posolite i skinite s vatre.
- Od lisnatog tijesta oblikujte košarice i pecite ih desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. Ohlađene napunite pirjanim gljivama.
U nedostatku rujnica, ovaj recept možete napraviti i s bukovačama.
6 mladih klobuka sunčanica (neotvorenih)
6 većih šnita pršuta
6 većih šnita sira škripavca
3 jaja
brašno
krušne mrvice
sol
ulje za pohanje
Priprema:
- Iz mladih još neotvorenih sunčanica istrgnite stapku. Sir zarolajte u pršut pa ga ugurajte u sunčanicu. Umutite jaja.
- Nadjevene sunčanice posolite pa uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u mrvice. U dubokoj posudi ili fritezi zagrijati ulje na 160 stupnjeva Celzijevih i ispržiti sunčanice do zlatnožute boje.
- Izvaditi ih iz ulja i stavite na papirnati ubrus da pokupe višak masnoće.
- Servirajte tople uz pire krumpir ili neku od miješanih blago začinjenih salata (rikola, matovilac).
Na ovaj način možete pripremiti i velike šampinjone, a posebnog okusa bit će oni zlatni.
1 kg očišćenih vrganja
1 veći narezani luk
4 režnja češnjaka
3 dl vrhnja za kuhanje
2 žlice ulja
sol i papar
Priprema:
- U dubokoj posudi na ulju prodinstajte nasjeckani luk dok ne uvene pa dodajte sitno nasjeckani češnjak. Kratko prodinstati, dodati 80 dag gljiva narezanih na listiće i dinstajte dok ne počnu puštati svoj sok.
- Podlijte s pola litre vode i kad prokuha smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. Dobro izmiksajte štapnim mikserom, posolite, popaprite.
- Dodajte vrhnje i ostatak vrganja koje ste prethodno prodinstali na malo masnoće. Kad zavri, kuhajte na laganoj vatri još 10 minuta.
Ako niste u prilici nabaviti vrganje, možete se poslužiti i lisičarkama.
40 dag očišćenih lisičarki
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žličica fino nasjeckane svježe majčine dušice
8 jaja
1 žlica ulja
1 žlica maslaca
sol i papar
Priprema:
- U većoj tavi na ulju rastopite maslac, dodajte nasjeckani luk, dinstajte dok ne uvene pa dodajte češnjak nasjeckan na listiće.
- Kratko prodinstajte, dodajte lisičarke i majčinu dušicu pa dinstati dok ne počnu puštati sok. Posolite i popaprite te dodajte prethodno umućena jaja.
- Pecite uz konstantno miješanje koliko želite da vam jaja budu pečena.
Pripremila: Vesna Gregl
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....