Snimila: Andrea Cukrov
Jer volimo recepte Andree Cukrov i Sandre Rončević

Šunka u medu i senfu

  • 1 kg rolane šunke
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice umaka worcestershire
  • 25-30 klinčića
  • malo ulja
  • malo tople vode

Priprema:

  • Šunku izvadite iz mrežice, malo je posušite kuhinjskim ubrusom pa joj oštrim nožem odstranite kožu. Ako vam se na nekim dijelovima učini da ima previše masnih naslaga i njih malo stanjite nožem, ali nemojte ih skroz odrezati.
  • Kad očistite šunku od kože cijelu je plitko zarežite unakrsno nožem tako da napravite mrežu.
  • Pomiješajte med, senf i umak worcestershire u jednoj zdjelici tako de se potpuno sjedine.
  • Pomoću kuhinjskog kista premažite šunku ovom smjesom u dva sloja.
  • Nakon što ste premazali šunku nabodite je klinčićima pa je još jednom premažite smjesom od meda i senfa.
  • Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  • Posudu za pečenje lagano premažite s vrlo malo ulja. Stavite u nju pripremljenu šunkicu.
  • Pecite šunku oko sat i pol, sat i 45 minuta.
  • Tokom pečenja šunku nastavite premazivati smjesom od meda, a povremeno u posudu ulijte i malo vode kako bi izbjegli zagaranje meda. Ako vam se šunka počne jako tamniti s gornje strane možete je prekriti folijom na polovini pečenja.
  • Pečenu šunku izvadite iz pećnice, prebacite je na tanjur ili dasku za rezanje. Pustite je neka malo odstoji pa je narežite na tanke šnite. Obavezno izvadite klinčiće prije jela.

Originalni recept pronađite ovdje, na blogu Andree Cukrov - Cukar, hrana i piče.

Linker
25. studeni 2024 05:00