Pripremila i snimila: Berislava Picek/Hanza Media
Zdrava kuhaona

Šumski rižoto

Za 4 osobe
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 20 dag mješavine žitarica za rižoto*
  • 20 dag gljiva**
  • 1 žlica paste od bijelog tartufa
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • parmezan
  • peršin

* riža, ječam, pir

** lisičarke, smeđi i bijeli šampinjoni, vrganji, bukovače, jablanovače, shiitake, crne trube

Priprema:

  1. Na maslacu i maslinovu ulju propirjajte nasjeckani luk.
  2. Dodajte rižu, ječam i pir pa podlijte vinom. Čim vino ispari, dodajte malo temeljca koji mora biti topao. Dodajte gljive i začine lagano podlijevajući temeljcem, uz stalno miješanje da bude kremast.
  3. Pri kraju dodajte kremu od tartufa.
  4. Kad su žitarice kuhane, gotove su i gljive.
  5. Na kraju dodajte malo maslaca i pospite nasjeckanim peršinovim listom. Rižoto poslužite vruć s naribanim parmezanom.
Linker
24. studeni 2024 02:12