NINA BUDAY/SHUTTERSTOCK
Zdrava prehrana

Što je A2 mlijeko i zašto iz dana u dan postaje sve popularnije? Stručnjaci objašnjavaju

Je li zaista bolje od običnog mlijeka?

Na prvi pogled, A2 mlijeko izgleda isto kao i obično, s istom kremastom teksturom i poznatim okusom. No, ispod površine, postoji jedna ključna razlika koja bi mogla utjecati na to kako ga vaše tijelo prerađuje. Za neke ljude, to bi moglo biti itekako važno kad je riječ o probavi. Danas se A2 mlijeko može kupiti posvuda, no mnogi još uvijek ne znaju točno kakvo je to mlijeko, razlikuje li se u nutritivnom smislu od običnog mlijeka i isplati li se plaćati njegovu višu cijenu.

U čemu se razlikuje od običnog mlijeka

Mlijeko sadrži nekoliko vrsta proteina, no najobilnije je zastupljen kazein. U okviru kazeina postoje dva tipa beta kazeina, tip A1 i A2.

- Naziv A2 mlijeko odnosi se na kravlje mlijeko koje sadrži samo A2 tip beta kazeina, umjesto kombinacije A1 i A2 proteina kakva je prisutna u običnom kravljem mlijeku – pojašnjava Veronique Lagrange, znanstvenica za hranu i voditeljica Dairy Innovation Centra u Kaliforniji. Dodaje da se te razlike zapravo mogu svesti na genetiku krave, jer neke pasmine prirodno proizvode više A2 proteina, dok neke obično proizvode više A1 proteina.

- A2 mlijeko proizvodi se isključivo od mlijeka krava koje proizvode samo A2 protein. Farmeri testiraju krave uzimajući uzorke iz dlačica, krvi ili tkiva kako bi odredili koje proteine proizvode, a zatim postupno grade stada koja proizvode samo A2 mlijeko – kaže nutricionistica Frances Largeman-Roth.

Lakše probavljivo?

Neki ljudi tvrde da A2 mlijeko manje izaziva nadimanje, plinove ili probavne probleme nego obično mlijeko. To može biti zbog načina na koji se A1 protein ponaša tijekom probave. Prema Largeman-Roth, kad se A1 beta kazein razgrađuje u tijelu, može se lučiti tvar koja se naziva BCM-7 (beta-kazomorfin-7).

- BCM-7 može doprinijeti pojavi probavnih problema poput plinova i grčeva. A2 protein ne proizvodi BCM-7 tijekom razgradnje, što ga čini lakšim za probavu za neke ljude. Inače, A1 i A2 beta kazein razlikuju se samo u jednoj aminokiselini. Neki znanstvenici vjeruju da ta razlika može objasniti zašto neki ljudi bolje podnose A2 mlijeko. Ipak, to još nije konačan dokaz. Pozitivni rezultati uočeni u studijama na životinjama nisu se uvijek ponovili u ispitivanjima na ljudima – ističe Largeman-Roth.

Revizija iz 2017. otkrila je ograničene dokaze da A1 mlijeko može usporiti probavu ili uzrokovati vodenastiju stolicu, no novija studija iz 2022. otkrila je samo vrlo skromne dobrobiti A2 mlijeka kod ljudi, pa su potrebna daljnja istraživanja.

Je li bez laktoze?

Ne, to što je neko mlijeko A2 ne znači ujedno da je i bez laktoze. Laktoza je prirodni šećer prisutan u mlijeku i A2 mlijeko ga sadrži jednako kao i obično mlijeko. Ako imate netoleranciju na laktozu, A2 mlijeko vam neće pomoći, ali danas su dostupne i verzije A2 mlijeka bez laktoze. One se dobivaju filtriranjem laktoze ili dodavanjem laktaze, enzima koji razgrađuje laktozu.

Nutritivni sastav

S nutritivnog aspekta, A2 mlijeko je jednako kao i obično mlijeko.

- Ima istu količinu proteina, kalcija, vitamina i esencijalnih nutrijenata. Jedina razlika je vrsta beta kazein proteina koji sadrži. I A2 i obično mlijeko sadrže oko 8 grama visokokvalitetnih proteina po čaši, što ih čini dobrim izvorima proteina. Ultrafiltirano mlijeko, to je još jedna vrsta mlijeka, može sadržavati čak do 13 grama proteina po čaši. Alternativna mlijeka na biljnoj bazi, poput sojinog, sadrže oko 7 grama proteina, dok bademovo, zobeno i rižino mlijeko obično sadrže oko 1 do 3 grama po čaši.

Za i protiv

Za

- Lakše probavljivo za neke ljude

- Kad se probavlja u tijelu, A1 beta kazein može lučiti peptid BCM-7, koji može uzrokovati nelagodu i plinove u trbuhu nakon konzumacije. A2 beta kazein je za neke ljude lakše probavljiv jer ne luči BCM-7 – pojašnjava Largeman-Roth. No, dodaje da neke studije podupiru tvrdnje da je A2 mlijeko lakše probavljivo, dok druge kažu da su potrebna dodatna istraživanja.

- Idealno za osobe osjetljive na mlijeko, ali koje nemaju netoleranciju na laktozu

Neki ljudi misle da imaju netoleranciju na laktozu, ali njihovi simptomi zapravo mogu biti uzrokovani proteinom A1. Largeman-Roth kaže da ako inače imate tegobe kad pijete mlijeko, a nemate ih kad pijete A2 mlijeko, vjerojatno imate problem s proteinom A1, a ne s laktozom.

- Ima istu nutritivnu vrijednost kao obično mlijeko

A2 mlijeko sadrži iste visokokvalitetne proteine, kalcij, vitamine i minerale kao obično mlijeko.

Dobar je izvor proteina (jedna šalica sadrži oko 8 grama) i esencijalnih nutrijenata.

- Dostupno i u varijanti bez laktoze

A2 mlijeko samo po sebi sadrži laktozu, ali mnogi brendovi danas imaju i opcije bez laktoze, što ovo mlijeko čini dostupnim i za osobe koje ne podnose laktozu. Ti proizvodi su filtrirani ili im je dodan enzim laktaza kako bi razgradio laktozu.

Protiv

- Viša cijena

A2 mlijeko stoji oko 30 posto više od običnog mlijeka. To je zbog vremena i troškova potrebnih da se uzgoje A2 stada i za stalna testiranja kojima se provjerava sastav mlijeka.

Tko bi trebao probati A2 mlijeko

- Ako teško probavljate mlijeko, a test na netoleranciju na laktozu vam je negativan, A2 mlijeko moglo bi biti rješenje za vas. Naime, neki ljudi misle da imaju netoleranciju na laktozu, a zapravo su osjetljivi na protein A1. Ako možete piti A2 mlijeko bez simptoma, to bi mogao biti znak da ste osjetljivi na A1 protein, a ne na laktozu – kaže Largeman-Roth.

25. studeni 2025 19:00