- 2 žlice Letifico ulja od lješnjaka
- 1 žlica maslaca
- 1 sitno isjeckani luk
- 1 sitno isjeckana mrkva
- 1 sitno isjeckana stabljika celera
- 250 g mljevenog mesa (miješano meso)
- 75 g nadimljene slanine ili šunke (narezane na sitne kockice)
- 2 žlice pirea od rajčice (može passata)
- 1/2 žličice ribanog muškatnog oraščića
- 300 ml pilećeg temeljca
- 125 g punomasnog vrhnja
- 450 g tjestenine od oraha
- 2 žlice isjeckanog svježeg peršina
- svježe ribani parmezan za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte ulje od lješnjaka i maslac u loncu za pirjanje na umjerenoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i celer te pirjajte dok ne omekšaju. Nakon što omekšaju ja ih volim usitniti s blenderom.
- Dodajte mljeveno meso i slaninu i nastavite dok meso ne poprimi jednoličnu smeđu boju. Prema potrebi podlijevajte s temeljcem.
- Umiješajte pire (passata) od rajčice i pirjajte 2-3 minute. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Dodajte preostali temeljac, pričekajte da provre pa poklopite i pirjajte na laganoj vatri 40 tak minuta.
- Na kraju dodajte vrhnje i pirjajte u otklopljenoj posudi dok se ne zgusne.
- U drugoj posudi zagrijte blago zasoljenu vodu. Dodajte tjesteninu od oraha i kuhajte dok ne bude al dente. Procijedite i stavite u zagrijanu posudu za serviranje.
- Prelijte umak preko tjestenine, ukrasite peršinovim listom i parmezanom.
Savjet: Ako imate klince onda bi vam bilo idealno da povrće usitnite štapnim mikserom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....